Portland postao prvi grad u SAD koji je potpuno zabranio tehnologiju za prepoznavanje lica

Korišćenje facial recognition sistema zabranjeno je javnim službama, uključujući i policiju, kao i privatnim firmama.

Uvođenje tehnologije za prepoznavanje lica u Srbiji je još pod velom misterije dok u SAD-u trend zabranjivanja njenog korišćenja dobija zaokret. Upotreba facial recognition tehnologije juče je zabranjena u Portlandu, u američkoj državi Oregon.

Zabrana korišćenja se odnosi kako na javne službe, uključujući i policiju, tako i na privatne firme koje se bave uslužnim delatnostima, poput prodavnica, restorana i hotela. To je najstroža zabrana ovog tipa uvedena u Sjedinjenim državama, a prema predviđanjima lokalnih čelnika, mogla bi da postane model koji bi sledio i ostatak zemlje. 

Ovaj grad tako je postao prvi u SAD-u koji je upotrebu tehnologije „pametnog nadzora” u potpunosti zabranio i gradskim vlastima i kompanijama, te grad s najrigoroznijom regulativom u ovom domenu, piše CNN. Gradsko veće je o zabrani odlučilo jednoglasno, a ona za javne službe stupa na snagu momentalno.

Privatne firme biće dužne da se pridržavaju novog propisa od 1. januara naredne godine.

Inače, u SAD raste broj gradova u kojima su takvi vidovi sofisticiranog nadzora zabranjeni.

San Francisko, Oukland i Boston takođe izričito zabranjuju gradskim vlastima identifikovanje osoba prema dostupnim slikama iz baza podataka.

Kako je Startit Dnevnik u više navrata pisao, kontroverze u vezi s facial recognition tehnologijama učestale su tokom poslednjih godina, a najčešće se tiču ugrožavanja prava građana na privatnost, ali i nesavršenosti algoritama koje one koriste — naročito u slučaju osoba tamnije boje kože i žena. 

Ove probleme, kao i mogućnost nadzora nad građanima koji s pravom učestvuju u demonstracijama, naveo je gradonačelnik Portlanda kao razlog uveđenja zabrane. Kako je naglasio, „tehnologija je tu da nam olakša živote i ne služi tome da je javni i privatni entiteti koriste protiv građana”.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu