Da frilenseri pune budžet, ovih dana se hvali Poreska uprava Republike Srpske. Kako navode, plaćeno je četiri puta više poreza na ostali dohodak, nego u istom periodu prethodne godine. U kategoriju ostalog dohotka spadaju i prihodi onih koji rade preko interneta za stranog poslodavca. 

Poreske vlasti u Banjaluci su pitanjem radnika na internetu počele da se bave krajem prošle godine, kada su ih pozvale da izmire obaveze, na sličan način na koji je to uradila i Poreska uprava u Srbiji. Zaključili su tada kako im nije cilj da kažnjavaju ove ljude, već da njihovo poslovanje uvedu u legalne tokove.

Tamošnji poreski organi su, poput onih u Beogradu, takođe mogli da krenu u naplatu za pet godina unazad, međutim do sada to nije učinjeno. Ostalo je samo na upozorenju, bez dodatnih promena u zakonu. 

Manja poreska stopa nego u Srbiji, prijava jednom godišnje

Ni tamošnje zakonodavstvo ne prepoznaje frilensere, ali prepoznaje tip prihoda koji ostvaruju. Oni imaju dva načina da reše svoje poreske namete. Jedno je da podnesu prijavu za oporezivanje ostalih dohodaka, na koji se plaća 10 odsto poreza na poresku osnovicu, a ona se dobija tako što se od ukupnih prihoda oduzmu plaćeni doprinosi. Međutim, tamo plaćanje doprinosa za frilensere nije obavezno. 

Ono što se razlikuje od Srbije nije samo to što je poreska stopa manja, već se i prijava ne podnosi posle svake uplate možete da je podnesete i jednom godišnje, objašnjavali su iz poreske uprave za tamošnje udruženje Freelancing

Drugi način je da se registruju kao samostalni preduzetnici, ali u tom slučaju plaćaju i dodatne doprinose. Međutim, preduzetnicima se priznaju brojni troškovi, pa se tako onima koji se redovno bave frilensingom i tu ostvaruju veće prihode, preporučuje takav oblik prijave. Za njih je stopa poreza takođe 10 odsto. 

Kada su u pitanju doprinosi, za penzijsko i invalidsko osiguranje iznose 18,5 odsto, zdravstveno je 12 odsto, a tu su i osiguranje nezaposlenosti od 0,6 procenata, kao i 1,7 odsto za dečju zaštitu. 

Međutim, nije u čitavoj Bosni i Hercegovini takva situacija. Njihove kolege iz Federacije BiH su imali nešto veće probleme, o čemu je Startit Dnevnik već pisao. Tamo je sve počelo u aprilu 2018. i poreznici su tražili plaćanje dugova i do danas situacija nije u potpunosti rešena.

Pročitaj i: 

Kako izgleda usvojeni predlog Vlade za frilensere, koji ide pred Skupštinu?

Udruženje radnika na internetu potvrdilo neslaganje sa predlogom Vlade — najavili protest 7. i 8. aprila