Mnogi frilenseri su besni na Paušal, softver namenjen frilenserima

„Ova inicijativa je više destruktivna po frilensere, nego što je korisna.”

Petar Paunović
23/02/2021

Oslobađanje frilensera koji zarađuju manje od 50.000 dinara od plaćanja državnih nameta, bio je predlog Paušala, kompanije koja je razvila softver pomoću koga i radnici na internetu mogu da izmiruju poreze i doprinose. Takav predlog dočekan je na nož u frilens krugovima, jer smatraju da će on dovesti do razjedinjenja i da jednostavno nije fer. 

Ovako dolazimo do apsurda da je isplativije zaraditi 49.000, nego 70.000”, „Nije mi jasno ko su oni da iznose ovakav stav”, „Ova inicijativa je više destruktivna po frilensere, nego što je korisna”, neki su od komentara na ovaj predlog u frilenserskoj Facebook grupi. Kako za Startit Dnevnik objašnjava predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar, oni ne sumnjaju da je Paušal imao dobru nameru, ali kaže da je ovo loš pravac. 

Predlog je neprihvatljiv, jer su zakoni bili loši za sve frilensere, bez obzira na iznos. Od početka zagovaramo da se ovaj problem reši tako što će se svima nameti odrediti na isti način. Nije moguće govoriti o iznosima, jer takvo određivanje je tehnički teško izvodivo”, navodi Pogačar. 

Dok se ova oblast ne uredi, porez po dosadašnjim zakonima može da se naplati od 14. oktobra 2020, kada je Poreska uprava obavestila frilesnere da imaju namete, stav je Udruženja. Kako Pogačar najavljuje, planiraju da uskoro rade jednu opširniju i ozbiljnu anketu, kako bi utvrdili na koji način frilenseri razmišljaju o plaćanju poreza.

Mislim da je Paušalova anketa sporna i u tome što je unapred odredila iznos. Ne znam na osnovu čega su odabrali da oslobođeni budu oni koji su zarađivali manje 50.000 dinara, ali s tim nije saglasno 99 odsto ljudi. Prema nekim ranijim anketama frilenseri su u zavisnosti od prihoda spremni da izdvajaju 10-15 odsto za namete, ali to želimo da proverimo.”

Što se budućnosti tiče, svakako treba usaglasiti koliki će biti neoporezivi deo, smatraju u URI-u. Međutim, rešavanje plaćanja poreza i doprinosa za pet godina unazad mora da se reši na drugačiji način, a ne tako što će se delu frilensera otpisati sve, dok će ostali morati da plaćaju visoke namete.

Iz Paušala za sada odgovaraju da su do ovog predloga došli jer godina sarađuju s frilenserima, a brojne su savetovali da se registruju kao preduzetnici i na taj način izmiruju svoje obaveze. Zbog čega su izabrali ovaj iznos, šta im je bila namera i koji su im dalji koraci, to su pitanja na koja odgovore čekamo tokom današnjeg dana. 

Pročitaj i: 

Profesor Pravnog: „Ako frilenseri ne mogu da plaćaju porez, njihov biznis ne treba da preživi”

Novi Upwork? Microsoft razvija konkurenta frilenserskim platformama koristeći LinkedIn

Podsetimo, frilenseri kojima su već stigla rešenja, treba da plate 70-80 odsto svega što su zaradili prethodnih pet godina, jer se na dug računaju i kamate. To je za sada stopirano, do aprila, kada bi na snagu trebalo da stupi aktuelni predlog Vlade. Prema tom predlogu se kamate otpisuju i smanjuje se poreska osnovica, ali njega frilenseri nisu pritali. Dok se o novim pregovorima razmišlja, ali datuma još nema, URI je na Putu solidarnosi” i o ovim problemima priča sa svojim članovima širom zemlje. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 23. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije