Frilenseri: Ukoliko ne bude novih pregovora razmatraće se novi vidovi pritisaka

Ispunjenje naših zahteva nije izlaženje u susret. 

Petar Paunović
17/02/2021

Da će podstaći Vladu da više i snažnije izađe u susret frilenserima, rekao je predsednik Srbije, dok predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar smatra da tu nema govora o izlaženju u susret, već je obaveza nadležnih da reše problem koji su napravili, kako ne bi stvorili socijalne slučajeve. 

Mislim da to nije pitanje kojim treba da se bave najviši predstavnici države, pa čak ni Ministarstvo finansija, već za to treba da se pitamo mi. Mi smo izneli predlog koji smatramo dobrim i za frilensere i za državu, dok se status radnika na internetu ne reši. S naplatom treba da se krene od 14. oktobra 2020, kada je Poreska uprava pozvala na prijavljivanje poreza i doprinosa za prihode iz inostranstva”, navodi Pogačar. 

Kako su frilenseri više puta navodili ovo je problem za koji najveću odgovornost snose državne institucije, pa nije fer da posledice trpe samo radnici na internetu. Pogačar kaže i da su prethodni razgovori, koji su prekinuti zbog neslaganja oko rešavanja plaćanja nameta za pet godina unazad, bili samo početak pregovora i da bi ih trebalo nastaviti. 

Mi smatramo da su pregovori jedini put i rešenje. Ne mislimo da postoje drugi putevi. Međutim, ukoliko njih ne bude, moraćemo da razmišljamo o različitim vidovima pritisaka.”

Za sada su na Putu solidarnosti” na kome se sreću s ljudima po gradovima Srbije, kako bi razgovarali o ovom, ali i drugim problemima. Posle Novog Sada u planu su Niš i Kragujevac. 

Podsetimo, za sada postoji predlog Vlade da frilenseri počnu da plaćaju svoj poreski dug, kao i nove namete, ali u nešto izmenjenom obliku nakon aprila. Prema tom predlogu će svim radnicima na internetu biti računato 43, umesto dosadašnjih 20 odsto normiranih troškova. To znači da će njihova poreska osnovica biti 57, a ne dosadašnjih 80 odsto, pa će time biti manji i sam iznos koji treba da plate državi. Frilenseri odgovaraju da to znači da će narednih 10 godina oni polovinu svoje zarade davati državi, a deo njih zarađuje manje od 500 evra mesečno.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 17. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ