Pandemija koja je utemeljila nov način rada od kuće i upotrebe video komunikacije, nastavlja da deluje na globalnom nivou i prolongira ovakvo poslovanje. Poznato je da je da su brojni izazovi remote režima uspešno savladani, ali postoje i problemi za koje se još traže rešenja. Podsetimo se da video komunikacija ume da bude vrlo opterećujuća ako se odvija svakodnevno, u velikim količinama, što je slučaj u mnogim profesijama, te i da stvori ‒ digitalni zamor.

Jedno od rešenja protiv ove „boljke” biće nov mod koji je najavio Microsoft. U okviru predstojećih nadogradnji servisa Teams predviđeno je da se pojavi i mod „Zajedno”, piše Axios

Kada je reč o interakciji putem video poziva, ona je u velikoj meri izgubila uticaj koji neverbalna komunikacija ostavlja na sagovornike tokom dijaloga. Pošto se sagovornici nalaze u kockicama na ekranu, jedva vidljivi, teško se uoče sitni signali koji prirodno pokazuju emocionalni sloj razgovora. A kada je reč o nagoveštajima da li neko želi da vas prekine, što je grupa veća, sve je teže taj deo konverzacije kontrolisati. 

Microsoft pokušava da reši te i probleme slične prirode, uvođenjem moda „Zajedno”. Namera je da učesnike video poziva fiksira na jednoj slici, u jednom virtuelnom prostoru, na primer u amfiteatru ‒ jedinstvo prostora biće ostvareno tako što će svaki sagovornik dobiti svoje mesto, svoju stolicu. Amfiteatar je predviđen za pozive do 49 osoba, dok će manji broj sagovornika moći da sedi u kafeima ili na sličnim mestima.

Pretpostavlja se da će efekat biti sličan razgovoru sa frizerom, dok u ogledalu posmatrate sebe i njega, kako vas šiša. Iz Microsofta objašnjavaju da su video razgovori jedan od većih izvora frustracije u poslovanjima tokom pandemije, i da je ovaj mod nastao iz želje kompanije da ih načini manje izolovanim, zamarajućim i dosadnim. Ipak, sve dok se novi mod ne testira prirodno je sumnjičava svaka najava novih izmena u svetu video servisa, ako se uzme u obzir da Zoom od početka godine ostvaruje jasnu dominaciju, te i da time izaziva konkurente da ga svrgnu s trona.