Master 4.0 — četiri nova master programa u oblasti IT-a na srpskim državnim fakultetima

Interdisclipinarni programi spajaju 13 državnih fakulteta i univerziteta sa više od 75 IT i kompanija iz drugih sektora koje će učestvovati u nastavi i omogućiti prakse za studente.

Marko Marković
05/09/2019

Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabrali su četiri interdisciplinarna programa u okviru nacionalnog javnog konkursa za dodelu državnih sredstava za sprovođenje master programa u oblasti IT-a. Programi su okupljeni pod imenom Master 4.0.

Pri kreiranju programa fakulteti su se fokusirali na određene IT oblasti kao što su: analiza podataka, bioinformatika, cloud computing, IoT, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, VR; kao i biznis predmete: menadžment, finansije i računovodstvo, marketing, preduzetništvo. Novi studijski programi spajaju savremena IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga koji su konkurentni na globalnom tržištu.

Master 4.0 programi počeće u oktobru 2019, odnosno januaru 2020. i trajaće tri, odnosno četiri semestra. Na svaki od navedenih programa upisaće se najviše 35 studenata – 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će Inicijativa „Digitalna Srbija“ stipendirati pet studenata i opremiti IT učionice za izabrane programe. Za potrebe sprovođenja programa država je obezbedila 23,2 miliona dinara.

Konkurs je pokrenut kao posledica činjenice da postojeći obrazovni profili i studijski programi u našoj zemlji ne prate potrebe privrede u dovoljnoj meri. Prema istraživanju kompanije Infostud o potrebama IT sektora u Srbiji, 95 odsto IT kompanija izveštava o poteškoćama pri pronalaženju kompetentnih IT stručnjaka. Takođe, istraživanje organizacije Startit pokazuje da skoro svaki treći programer u Srbiji radi sa diplomom srednje škole.

Veoma često, kao nedostatak postojećih obrazovnih programa, poslodavci iz IT sektora navode da su, nakon školovanja, studenti usmereni ili na tehnička ili na biznis znanja, dok su vrlo retki oni koji su industriji i najpotrebniji – oni koji razumeju napredne tehnologije i imaju poslovna znanja neophodna za razvoj komercijalnih digitalnih proizvoda i usluga koji se mogu plasirati na globalno tržište.

Master 4.0 programi spajaju 13 državnih fakulteta sa više od 75 IT i kompanija iz drugih sektora koje će učestvovati u nastavi i omogućiti prakse za studente. Studenti će znanje sticati na više od 130 predmeta gde će imati priliku da slušaju više od 300 predavača sa fakulteta srpskih i stranih univerziteta, kao i iz kompanija sa domaćeg i globalnog tržišta digitalnih proizvoda i usluga.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Comtrade, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

Četiri izabrana programa su:

1. Master 4.0: Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji

Nosioci: Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

2. Master 4.0: Master informacionih tehnologija

Nosilac: Univerzitet u Kragujevcu

3. Master 4.0: Inteligentna analiza podataka

Nosilac: Univerzitet u Nišu

4. Master 4.0: Industrija 4.0

Nosioci: Mašinski fakultet i Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Elektrotehnički fakultet / Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Ovaj Master 4.0 program je osmišljen tako da unapredi kompetencije osoba u IT sektoru i razvije pojedince koji će sutra biti ključni članovi projektnih timova, nosioci značajnih promena i kreatori uspešnijih organizacija i sredina u kojima budu radili.

Program traje tri semestra i pokriva oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka i organizacije, a organizovan je u četiri modula. Postoji mogućnost i pohađanja kratkih programa studija iz navedenih oblasti u trajanju od jednog semestra.

Deo programa je predviđen da se sprovodi u kompanijama sa kojima su potpisani ugovori i koje su postale partneri na ovom programu, a proces nastave će biti sprovođen korišćenjem savremenih sredstava i pristupa rada koji su se pokazali kao veoma uspešni u IT svetu.

Univerzitet u Kragujevcu

Studijski program je koncipiran tako da studentima obezbedi najnovija znanja u oblasti IT-a angažovanjem kvalifikovanih profesora, predavača iz inostranstva i predavača iz privrede.

Master akademske studije Master informacionih tehnologija traju tri semestra, nakon čijeg završetka student stiče naziv Master inženjer informacionih tehnologija. Tokom prva dva semestra student polaže deset predmeta od kojih je osam izbornih. Izborni predmeti su podeljeni u četiri oblasti specijalizacije: Analiza podataka, Distribuirano računarstvo, Interaktivno računarstvo, Organizacija i upravljanje projektima, sa sadržajima koji se u velikom stepenu poklapaju sa savremenim studijskim programima informacionih tehnologija.

Ishodi ovog Master 4.0 programa obezbeđuju studentima uspešno obavljanje poslova u različitim oblastima računarstva, prilagođavanje zahtevima tržišta rada, razvoj novih informacionih tehnologija, kao i osposobljavanje za dalje stručno i naučno usavršavanje.

Univerzitet u Nišu

Zadatak studijskog programa master akademskih studija “Master 4.0 – Inteligentna analiza podataka” je da studentima pruži praktična znanja koja će im omogućiti da prepoznaju probleme koji se mogu rešiti modelima i algoritmima inteligentne obrade podataka, kao i da, primenom postojećih softverskih alata i paketa, implementraju rešenje.

Studijski program traje tri semestra i namenjen je onima koji su pohađali osnovne i master studije iz računarskih nauka, matematike i prirodnih nauka, inženjerskih disciplina, ekonomije i medicine, a koji žele da svoje znanje nadograde znanjima neophodnim za inteligentnu analizu podataka.

Nosilac studijskog programa je Univerzitet u Nišu, a realizuju ga pretežno nastavnici i saradnici sa Prirodno-matematičkog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu. U izvođenju nastave učestvuje i veći broj nastavnika iz inostranstva i predavača iz privrede, a studentska praksa će biti realizovana u brojnim softverskim kompanijama sa kojima su potpisani ugovori o saradnji.

Mašinski / Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Osnovni cilj studijskog programa Master 4.0: Industrija 4.0 je obrazovanje nove generacije inženjera koji poseduju multidisciplinarne kompetencije u oblasti mašinskog inženjerstva i računarskih nauka. Tokom studija studenti stiču znanja, veštine i kompetencije u oblastima digitalizacije proizvodnih postrojenja, distribuiranog upravljanja proizvodnjom, analize podataka i organizacije neophodne za dalji razvoj i digitalizaciju industrije i njeno prilagođavanje savremenim uslovima poslovanja.

Misija ovog programa određena je potrebama nove generacije digitalizovanih proizvodnih preduzeća i njihovih lanaca snabdevanja širom sveta, ali i potrebama studenata za obrazovanjem u skladu sa načelima akademske izvrsnosti za poslove budućnosti.

Nakon završenih studija student stiče diplomu sa akademskim nazivom master inženjer mašinstva – informatičar. Izvodi ga 37 nastavnika i saradnika, od čega je šest iz inostranstva, uz pomoć 12 predavača iz privrede i u saradnji sa 23 poslodavca kod kojih se realizuju prakse i master rad.

Marko Marković

Objavio/la članak.

četvrtak, 5. Septembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije