Država opredelila gotovo 100.000 evra za otvaranje IT master programa na fakultetima

Fakulteti će se pri kreiranju programa fokusirati na određene IT oblasti i biće u obavezi da naprave trosemestralni program, kao i jedan kraći.

Sanja Vatić - 1. Mart, 2019.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je potpisalo sporazum o saradnji sa Inicijativom „Digitalna Srbija” koji se tiče raspisivanja konkursa za dodelu državnih sredstava za sprovođenje master programa u oblasti IT-a.

Javni poziv upućen je fakultetima i to za formiranje multidisciplinarnih master studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka i organizacije. Država je opredelila 11 miliona dinara, i to za akreditaciju, opremu i naknade za studentsku praksu. Takođe, Ministarstvo će od predviđenih 35 mesta obezbediti 15 budžetskih, a DSI će stipendirati do deset studenata u nastupajućoj školskoj godini i opremiti dve IT učionice za do dva izabrana programa.

Fakulteti će se pri kreiranju programa fokusirati na određene IT oblasti (cloud computing, cyber security, Internet of Things, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, business analytics, analiza podataka, bioinformatika, natural language processing, interakcija čoveka i računara, programiranje igara) i biće u obavezi da naprave trosemestralni program, kao i jedan kraći. Ukoliko budu izabrani na konkursu, moraće da upištu najmanje dve generacije studenata.

Od obrazovnih ustanova se zahteva i da u programe obavezno uključe predmete koji se tiču distribuiranog računarstva, analize podataka, interaktivnog računarstva, i bar jedan predmet iz organizacije i upravljanja (kako bi studenti osim tehničkih brusili i poslovne veštine). Još neki od uslova su obezbeđivanje prakse u IT kompanijama za studente i neizostavno učešće stručnjaka iz privrede u nastavi.

Glavni cilj je da se na ovaj način podstakne saradnja između univerziteta i privrede, kao i da se obrazovanje sretne sa potrebama tržišta. Na ovaj način, veruju potpisnici sporazuma, neće se povećati samo broj, već i kvalitet domaćih IT stručnjaka.

Ideja je i da novi master program doprinese rastu već perspektivnog sektora. Takođe, smatra se da će na ovaj način biti napravljen korak ka rešavanju problema nedostatka IT kadrova.

Sam konkurs namenjen je isključivo državnim fakultetima koji već realizuju IT studijske programe. Privatni fakulteti mogu da učestvuju na konkursu ukoliko se prijavljuju zajedno sa državnim fakultetom/unverzitetom. A o tome kome će biti dodeljena sredstva odlučivaće komisija u čijem sastavu će biti državne institucije, članice Inicijative „Digitalna Srbija” i odabrane visokoškolske ustanove iz inostranstva.