Kreatori i alati — Anja Radoičić, menadžerka projekata

Anja Radoičić je menadžerka projekata u srpsko-američkoj kompaniji Seven Bridges, a ove nedelje deli sa nama alate koje koristi, kako na poslu, tako i van njega.

Nevenka Rangelov - 15. April, 2017.

Anja se pre ovoga osam godina bavila programiranjem, a onda je poželela da integriše ljubav prema kôdu sa tadašnjim hobijem — psihologijom. Trenutno je na putu da stekne zvanje konsultanta iz organizacione transakcione analize. U slobodno vreme bavi se fotografijom i putuje kad god može.

Hardver

Kada sam na poslu koristim Macbook Pro 13’ sa 16GB RAM memorije. S obzirom na to da više vremena provodim na sastancima nego u samoj kancelariji, bilo mi je važno da moj laptop bude lagan. Kod kuće se ipak odlučujem za desktop varijantu (Intel PC). Nekada mi se čini da je to posledica nostalgije, a ne neke racionalne/praktične odluke.

U kancelariji se kačim na Dell U2412M monitor. Vrlo mi je korisno za pravljenje izveštaja i uporedno korišćenje dva alata.

Moj telefon je iPhone 6s. Ima sjajnu kameru! Prilično je brz, baterija fino traje i nisam morala nijednom da ga restartujem, a imam ga već više od godinu dana. Pre njega sam probala nekoliko različitih Android uređaja, ali naša veza nije uspela.

Muziku i podcaste slušam na nekim običnim SONY slušalicama roze boje, koje sam kupila prevashodno zbog izgleda, a ispostavilo se da nisu ni lošeg kvaliteta.

U “hardver” bih svrstala i zidove i table koje koristimo kad smišljamo ideje za projekte. Nakon konačnog dogovora, uslikamo ih i okačimo na GDrive ili Confluence.

U ovoj kategoriji je i Moleskine sa mekanim koricama (trenutno tirkizne boje). Njega koristim za sva predavanja i meetupe na koje idem jer prosto nikada nisam uspela da se naviknem na hvatanje beležaka na telefonu. Za pisanje koristim Muji gel ink pens.

U ovoj kategoriji bih spomenula i analogni Canon A1 — drugarov aparat koji je kod mene godinama, i koji nosim na svako putovanje.

Chrome i njegove ekstenzije

Ovde bih krenula od Momentum Dash-a jer je to prva stvar koju vidim kada otvorim novi tab. Dopada mi se možda ponajviše zbog fotki koje su sjajne, ali i zbog podsećanja da je važno fokusirati se na jednu stvar.

Pinterest koristim kada pravim pauzu, da gledam gradove i mora koje želim jednog dana da posetim ili da pronađem zanimljive infografike, koji mi često pomažu i u poslu jer sam vizuelni tip i lakše mi je da posložim stvari kada su nacrtane.

Za grupisanje gomile istovremeno otvorenih tabova u jednu listu (kada memorija postane preopterećena) koristim OneTab. Pošto mi je ovo velika muka, tu mi pomaže još jedna aplikacija — Pocket. Važno mi je da zanimljive linkove mogu da sačuvam na jednom mestu i da se vratim čitanju kad mi je zgodno.

AdBlock  — samo ime kaže, koristim ga da blokiram neželjeni sadržaj iz ionako već mnogo tabova.

Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila na ETF-u je da postavljam pitanja. Zato na Quori često provodim vreme — tamo ima svega, od psihologije, programiranja, fotografije i trivije, a najbolja stvar u svemu tome je što to nije samo mišljenje jedne osobe, već obično zanimljiva diskusija.

Još davno sam krenula sa korišćenjem Google Readera, i dosta mi je teško palo kada su ga ugasili. Srećom, uskoro se pojavio Feedly koji je prilično ok naslednik. Lakše mi je da pratim blogove kada je sav sadržaj na jednom mestu, a mogu i da ga sačuvam za kasnije. Ovde sam podelila blogove po nekim kategorijama, pa tako tu imam i recepte za kuvanje, i agile lekcije.

Smatram da pravopis i gramatika izuzetno utiču na utisak koji osoba ostavlja. Pošto većinom koristim engleski na poslu, Grammarly mi pomaže da proverim neke jezičke nedoumice koje lako promaknu, a mogu puno da promene krajnji dojam prezentacije ili dokumenta.

Drugi alati

Moj posao obuhvata komunikaciju sa mnogo ljudi i nijedan od ovih alata nije ni blizu onome što se može postići razgovorom i postavljanjem pravih pitanja. Ta raznolikost je najlepši deo posla, jer nijedan dan nije isti. Međutim, svi ovi alati jesu od pomoći.

Alat koji svakodnevno koristim na poslu je JIRA. Ne mogu da kažem da nemam zamerke, ali među alatima te vrste ona ipak prednjači. Kada broj zaposlenih u firmi preraste u trocifren broj, teško je na jednom mestu pratiti taskove, bagove, dogovorene datume, ceo proces rada na projektu, povezanost između taskova i timskih uloga. Mislim da nam JIRA dosta pomaže u svemu tome.

Gde je JIRA, tu je i Confluence — wiki za projekte. Super je imati jedno mesto za sve specifikacije, mokove, ideje, dogovore i beleške sa sastanka. Pritom, mislim da je najvažnije da sve to bude dobro organizovano, inače i nije toliko vidljivo svima.

U istu kategoriju spada i Trello, ali ispostavilo se da on ne pokriva moje potrebe na poslu. Zato je meni super za planiranje nekih kućnih obaveza i podelu dužnosti.

KeePassX mi je zatrebao kada je broj lozinki koje treba da pamtim postao dvocifren. Sada pamtim samo jednu master lozinku i par onih koje najčešće koristim.

Probala sam da koristim i F.lux zato što su ga mnogi hvalili, ali iz nekog neobjašnjivog razloga, samo me nervirao, tako da sam prestala sa tim.

Kada je lepo vreme, dobar deo puta do posla pređem peške, i tada najčešće koristim Podcasts, iOS aplikaciju, gde slušam: Tim Ferris, James Altucher, GLP.

Kada imam prazan hod, najčešće dok sam u prevozu, volim da čitam Harvard Business Review jer mislim da ima vrlo kvalitetne tekstove, koje pišu iskusni ljudi, bez mnogo praznih reči. U toj vrsti pisanja je majstor i Seth Godin čiji blog takođe redovno pratim. Kad smo već tu, preporučujem i njegovu knjigu The Dip.

Za pisanje teksta na poslu koristim Sublime Text jer ne postoji Notepad++ za Mac, inače bih sigurno koristila njega. Sublime mi je ostao kao navika iz programerskih dana, ali pošto ga trenutno koristim samo za beleške, deluje mi kao totalni overhead. Mislim da će se završiti tako što ću preći na Notes.

Kada je u pitanju mejl, Gmail koristim i za privatni i za poslovni nalog. Krenula sam sa korišćenjem još kada je nastao i prosto srasla s njim. U istom prozoru koristim i Hangouts za chat komunikaciju.

Kada neki klijent insistira, tu je i Slack, koji sam upoznala na prethodnom poslu i vrlo zavolela. Mislim da je njihova ekipa koja smišlja korisničke poruke sjajna.

Google Calendar je naš company wide alat koji koristimo za sastanke, a meni je povezan sa kalendarom na telefonu. Iako je korisno, ne mogu da kažem da sinhronizacija uvek radi. Moj telefon ponekad misli da treba da me podseti na sastanke koje sam otkazala pre tri meseca.

Takođe iz Gugl ekosistema je i Google Drive koji koristimo za internu dokumentaciju, draftovanje raznih ideja i čuvanje fotki i prezentacija.

Svet je podeljen na osobe koje vole i ne vole Excel, ja spadam u ove prve. Mislim da je Google Sheets odlična alternativa njemu, i vrlo mi je od koristi za planiranje kućnog budžeta, putovanja i ostalih zadataka u toku dana i nedelje.

Za podsećanje koristim Reminders jer znam da će mi podsetnik iskočiti bez obzira na kom sam uređaju trenutno. Ovo dosta olakšava žongliranje između različitih projekata i zadataka, što ume da bude problem u mom poslu jer usporava ceo proces.

Ovde bih spomenula i Unsplash — najviše je od pomoći kada mi trebaju slike za prezentacije. Besplatne su, a odlični su im i kvalitet i sadržaj.

Viber — najčešći alat za svakodnevnu komunikaciju, što na poslu, što kod kuće.

Headspace mi je preporučio kolega sa kojim delim kancelariju, mada se još uvek mučim da u tome budem revnosna kao on. Bez obzira na to, dani kojima meditiram su mi lepši od onih kada nekako sebe ubedim da nemam vremena za to.

Retko igram igrice, a kada to radim, obično je to Monument Valley — igrica sa super muzikom i Ešerovskim motivima.