Arsenije Ćatić je dizajner u srpsko-američkoj kompaniji Seven Bridges, koja kreira softverska rešenja za analizu podataka u biomedicini za neke od najvećih istraživačkih insititucija u svetu. Trenutno su mu u fokusu skaliranje dizajn tima, urbanističko planiranje i sakupljanje grotesknih fontova.

Hardware

Moja primarna mašina je ovogodišnji Macbook Pro model sa 13-inčnim ekranom i 16GB RAM memorije. Glavni razlozi za odabir su navika na Mek operativni sistem i fizičke dimenzije skladne mojoj konstituciji. Jako mi je bilo bitno da računar mogu relativno lagano da držim u jednoj ruci i svakodnevno nosim u rancu kroz gradski prevoz. Verujem da mi se u narednih par godina smeši neka manja/lakša varijanta kao što je novi Macbook.

U kancelariji sam oko 70% svog vremena zakačen na Dell U2412M monitor. Trudim se da se većina akcije odvija na ekranu laptopa, dok eksterni monitor uglavnom koristim za skeniranje informacija koje su mi trenutno od važnosti.

Super kul pozadina koju koristim je zapravo reklama za zvučnik OD-11 od Teenage Engineeringa.

Jedino što od periferija tražim je istrajnost. Nedavno sam smenio najjednostavniji 10 godina star Logitech od 5€ sa Logitech G400s. Slušalice koje koristim većinu vremena su stari Apple model koji je došao uz iPhone 4s. Preživele su 4 godine svakodnevnog korišćenja.

Veoma bitan deo netehnološkog hardvera u mom životu su papir i olovka. Sa sobom skoro uvek nosim mali crni tvrdo ukoričeni Moleskine sa praznim stranama. Partnerka u zločinu mu je Muji Gel Ink 0.5 olovka sa crnim gelom. Ovom paru se neretko pridružuju i par drečavih nijansi Stabilo Point 88 flomastera. Jedino što sam naučio od profesorke matematike u srednjoj školi je “mis-pis” koncept. To je ideja da bolje pamtiš (misao) ono što pišeš rukom (pisao).

Ako govorimo o brzopoteznoj kolaboraciji — tabla, markeri i naknadno fotografisanje žvrljotina su najbolja stvar ikada.

01_arsenije

Software

Veoma sam komplikovan što se tiče odabira softvera i načina na koji ga koristim. Razlog tome je što često ono za što ja mislim da je jednostavno nije jednostavno drugima. Volim softver koji je dovoljno rasprostranjen, da ne kažem univerzalan. Takođe volim kada mogu da se oslonim na nešto i znam da ću to koristiti narednih X godina. Iz tog razloga sam se prepustio velikim ekosistemima Google-a i Apple-a i defaultnim aplikacijama koje oni donose.

Voleo bih da sve aplikacije mogu da pokrećem iz browsera.

Browser

Koristim Chrome od bete. Zaista verujem da bi pejzaž interneta bio veoma siromašniji bez njega.

Ovo su ekstenzije koje koristim:

WhatFont — koji omogućava brzo otkrivanje fontova na otvorenoj strani;

Clearly — koji sadržaj na krš sajtovima čini čitljivim;

Awesome Screenshot — koji pretvara sajtove i njihove delove u slike;

Instapaper — sjajan servis u kome čuvam sve ono što želim da pročitam, a kada pročitam arhiviram i lajkujem. Ono što lajkujem su esencijalno najbolje stvari koje sam pročitao na internetu ikada. Smrt Pocketu;

Hola — koji omogućava VPN kroz brauzer. Super radi iako se špekuliše je da neka vrsta spajvera/trekera;

AdBlock — koji čisti sajtove od reklama, mada je počeo da propušta podskup reklama posle akvizicije kompanije koja stoji iza njega;

Flipboard — koji mi omogućava da zanimljive članke iz oblasti dizajna, tehnologije i uopšte nauke veoma lako pohranjujem u svoj magazin. “Pohraniti” — recite kakva reč.

OneTab — koji sabija sve otvorene tabove u jedan i od njih pravi listu linkova. Najžalije mi je kada prolazim kroz listu i vidim šta sve nisam pročitao tokom nedelje.

Na telefonu uglavnom koristim Google (Search) najviše zbog glasovnih pretraga koje rade začuđujuće dobro sa mojim glasom.

Komunikacija

Gmail je uvek moj prvi pinovni tab. Aplikacija koju sam godinama prilagođavao svojim potrebama. Probao sam Inbox, međutim nekako mi se čini sporije u odnosu na original. U istom tabu se događa čet sa Hangoutsom. Istu platformu koristim i za video sastanke. Uz par dolara kredita, koristim ga i za zvanje internacionalnih brojeva.

Na telefonu uz obavezni Messages, kao glavnu i jedinu aplikaciju za četovanje koristim Line. Ova japanska aplikacija je prva koja je predstavila stikere kao koncept i puno je volim.

Dizajn alati

Za gomilu lo-fi wireflowova koristim OmniGraffle. Ironično je da alat koji je namenjen “UX” dizajnerima ima jedan od najčudnijih interfejsa i jako strmu krivu učenja. Inače je jako zahvalan jednom kada se uigraš. Blah.

Ako mi je potrebno neko detaljisanje interfejsa, koristim Adobe Photoshop. Kada mapiram neki kompleksni problem koji ne mogu odmah “da vidim”, obavezno koristim MindNode Pro. Ovaj programčić mi omogućava da uz pomoć mind mapa vizualizujem apstrakte i posmatram problem iz različitih perspektiva. Jako zanimljiva tehnika koju sam provalimo da mi završava posao je naišla i na pozitivne reakcije kod kolega koje su se susrele sa njima, jer se lepo vidi način na koji neko razmišlja o temi.

Kada radimo na nekom projektu vizuelnije prirode, za inspiracione moodboarde koristimo Pinterest.

Za sve ostalo što se tiče dizajna koristim Google Sheets. Ako je terminal (i tekst uopšte) univerzalni interfejs, onda je za mene spreadsheet univerzalni grafički interfejs. Ova svima poznata matrica mi omogućava da na primer radim reviziju nečega po različitim kriterijumima, ažuriram je i održavam tokom vremena, da kopam kroz i upoređujem različite logove ili jednostavno prikupljam statistiku iz različitih formi…

Istraživanje

Različiti proizvodi zahtevaju različite tipove posmatranja i istraživanja. Proizvode koje dizajniramo u SBGu se za sada uglavnom oslanjaju na kvalitativno istraživanje. Pored Google Analyticsa, kao analitiku koristimo i FullStory. FullStory je moćan alat koji daje uvid u ono šta korisnici rade sa tvojim proizvodom. Ljudi koji stoje iza njega su super ekipa. Za različite analize takođe koristimo i logove koje nam proizvode naši servisi.

Za usability testove uglavnom koristim Silverback, sa kojim snimam sesiju koja se sastoji iz snimka lika testera i snimka interfejsa koji testira. Ponekad kada mi facijalne ekspresije nisu bitne koristim QuickTime za snimanje ekrana. QuickTime koristim i za snimanje razgovora sa ljudima. Većinu tih video snimaka kasnije podižem na Youtube i privatno delim sa kolegama.

Prototyping

Verujem da je ovo trenutno najveća boljka svih nas. Tržište je preplavljeno kojekakvim polu pečenim rešenjima i uglavnom su sva orijentisana ka mobilnim uređajim. Zato je jako bitno ne zaletati se i ne ulagati previše vremena u nešto što može da nestane posle 6 meseci.

Kada ne pravimo funkcionalne prototipe, eksperimentišem sa Quartz ComposeromKeynoteom (znam da sumanuto zvuči, ali završava posao u određenim slučajevima). Problem sa ovim programima je što rade samo na Meku, kompozicije su im prekomplikovane i deljenje prototipa je skoro pa nemoguće.

Jedan od novijih perspektivnih web rešenja je Atomic. Ima jako dobar feature set i dosta je jednostavan za korišćenje. Prototip može lako da se podeli, testira i validira.

02_arsenije (1)

Organizacija i kolaboracija

Velika većina praćenja onoga što radimo se odvija na JIRA-i. Oduvek sam mrzeo tu aplikaciju, a sada pored toga što je i dalje mrzim, sam i naučio da je koristim kako treba. Njen super dodatak je Confluence — koji nam služi za razmenu i čuvanje znanja. Za organizaciju brzopoteznih akcija koristimo Google Docs. Naravno, koristimo ga i za pisanje longform stvari.

Različiti timovi u SBGu za organizaciju unutar timova koriste različite aplikacije, mi u dizajnu nekada koristimo Trello, nekada Google Sheets, nekada tablu, a uvek usmeni dogovor.

Za hvatanje beleški u digitalnom formatu koristim Apple Notes. Super je za kombinovanje minimalno formatiranog teksta i fotografija. Brzo radi. Probao sam Notational Velocity koji radi još brže i ima bolji interfejs, međutim ne pruža baš nikakve opcije formatiranja teksta niti podršku za fotke, ili bar ja nisam uspeo da provalim. Na telefonu koristim SimpleNote. Iako veoma primitivan, Apple Reminders koristim za to-do i podsetnike.

Naravno Google Calendar je tu za day-to-day organizaciju, koji kroz Fluid koristim kao desktop aplikaciju. Zgodno je, jer mi je uvek otvoren i dostupan na + tab prečici. Na telefonu mi je uvezan sa defaultnom kalendar aplikacijom. Sve što radim vezano za posao čuvam na Google Driveu.

Kôd

Kako nemam potrebe za nekim teškim IDE sistemom, za pisanje koda koristim Sublime Text. Lagan je, brz i podložan razno raznim modifikacijama. Za verzionisanje koristimo GitLab, a kao klijenta SourceTree. Koristim Terminal koji dolazi uz Mac OS. Za komunikaciju sa serverima Transmit.

Ostalo

Dejal Time Out me podseća da pravim pauze pri radu. Jako je važno ustati i protegnuti se ili zažmurati na svakih sat vremena.

Headspace je aplikacija sa kojom meditiram svakog dana. Mislim da svako treba da nauči da sedi u tišini, makar to bilo i 20 minuta dnevno.

1Passwordu verujem za sve svoje šifre, licence i ostale “poverljive” informacije. Podjednako je strava i strašno kada ne znaš skoro nijednu svoju šifru.

IFTTT koristim za najrazličitiju optimizaciju i automatizaciju među servisima koje koristim. Recimo: ako se pojavi atačment u imejlu, sačuvaj ga na Drive u taj i taj folder. Jako zabavna aplikacija.

FontExplorer X Pro mi služi za organizovanje i pregled fontova koje imam u bazi. Takođe zgodna stvar sa ovim programom je što fontovi mogu da se uključuju po potrebi, te se time sam operativni sistem manje opterećuje.