Koliko zabrana putovanja i priča u stranim medijima je dovoljno, da bismo se ozbiljno odnosili prema epidemiji?

Dok je u najvećim domaćim medijima sve pod kontrolom, strani pišu da „pandemija kontroliše Srbiju”, a zemlje zatvaraju granice srpskim državljanima.

Petar Paunović
06/07/2020

Prošlo je dve nedelje od kada smo ukazali da bi lažno izveštavanje o pademiji moglo da dovede do ugrožavanja javnog zdravlja i međunarodnih sankcija. Nažalost, iako smo time hteli da na vreme ukažemo i pokušamo da podstaknemo nadležne da preveniraju te posledice, danas smo njihovi svedoci. 

U međuvremenu smo umesto detaljnih podataka dobili saopštenja, dok su brojni gradovi uveli vanredne situacije. Iz najugroženijeg Novog Pazara su stizali snimci ljudi koji u automobilima ispred bolnica primaju infuziju, jer nije bilo mesta u samoj bolnici. Vojska je u tom gradu izgradila poljsku bolnicu, a beograski pacijenti će u već spremnu „Štark arenu”

Istini za volju, porast broja obolelih se nije desio samo u Srbiji, ali mnogi su posumnjali u statistike koje dolaze iz naše zemlje. Prvo nas je obradovala vest da se Srbija našla na spisku zemalja koje mogu u Evropsku uniju, ali to je bila samo preporuka. Grčka je odlučila da je ne poštuje, odnosno da zatvori granicu za građane Srbije, a to je učinila i Crna Gora, a one nisu jedine. 

Pročitaj i:

Sećate se ogromnih redova ispred Palate pravde? Bili su bespotrebni

BIRN: Izveštaj o više zaraženih i preminulih nego što se zvanično tvrdi stoji, u bazi nema duplih unosa

„Prvo je Srbija kontrolisala pandemiju, sada pandemija kontroliše Srbiju”, piše nemački Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ono na šta ukazuje je upravo to da posmatranjem najvećih medija u zemlji deluje da je sve pod kontrolom, a to se ne poklapa sa slikama s terena. Na problem sa statistikom je ukazao i Deutsche Welle, navodi Danas

O situaciji s koronom na balkanu piše i Spigel, ukazujući da su za naše građane Austrija i Nemačka uvele ograničenja, uprkos preporukama EU. Ta ograničenja ne utiču samo na ljude koji se u tim zemljama nalaze na privremenom radu, već i na brojne srpske kompanije, koji svoje usluge prodaju tamošnjim firmama. Kako nema poslovnih putovanja, tako nema ni prilika za sastanke, prezentovanje ideja, prodaju i profit. 

Pročitaj i:

Nemojte da nam dajete saopštenja, otvorite podatke o epidemiji

Došlo je vreme da se vrati 100 evra: Kreću poskupljenja, a od najavljenih 20 novih ekonomskih mera ni traga

U državi koja nema novca da pomogne privredi, čije kompanije zavise od prodaje na stranim tržištima, a te prodaje zavise od poslovnih kontakata i putovanja, takva ograničenja mogu biti kobna. Kako Spigel ukazuje popuno je nerazumno naglo popuštanje mera, nakon policijskog časa, a na dramatičnu situaciju ukazuje i nemački javni servis ADR.  

Dok smo mi pokušavali da prikažemo kako je sve u redu, druge države su odlučile da glume iskusnog carinika, pa su nam rekle da sečekamo sa strane. Pitanje je samo, koliko srpska privreda može da čeka?

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 6. Jul, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije