Koliko zabrana putovanja i priča u stranim medijima je dovoljno, da bismo se ozbiljno odnosili prema epidemiji?

Dok je u najvećim domaćim medijima sve pod kontrolom, strani pišu da „pandemija kontroliše Srbiju”, a zemlje zatvaraju granice srpskim državljanima.

Prošlo je dve nedelje od kada smo ukazali da bi lažno izveštavanje o pademiji moglo da dovede do ugrožavanja javnog zdravlja i međunarodnih sankcija. Nažalost, iako smo time hteli da na vreme ukažemo i pokušamo da podstaknemo nadležne da preveniraju te posledice, danas smo njihovi svedoci. 

U međuvremenu smo umesto detaljnih podataka dobili saopštenja, dok su brojni gradovi uveli vanredne situacije. Iz najugroženijeg Novog Pazara su stizali snimci ljudi koji u automobilima ispred bolnica primaju infuziju, jer nije bilo mesta u samoj bolnici. Vojska je u tom gradu izgradila poljsku bolnicu, a beograski pacijenti će u već spremnu „Štark arenu”

Istini za volju, porast broja obolelih se nije desio samo u Srbiji, ali mnogi su posumnjali u statistike koje dolaze iz naše zemlje. Prvo nas je obradovala vest da se Srbija našla na spisku zemalja koje mogu u Evropsku uniju, ali to je bila samo preporuka. Grčka je odlučila da je ne poštuje, odnosno da zatvori granicu za građane Srbije, a to je učinila i Crna Gora, a one nisu jedine. 

Pročitaj i:

Sećate se ogromnih redova ispred Palate pravde? Bili su bespotrebni

BIRN: Izveštaj o više zaraženih i preminulih nego što se zvanično tvrdi stoji, u bazi nema duplih unosa

„Prvo je Srbija kontrolisala pandemiju, sada pandemija kontroliše Srbiju”, piše nemački Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ono na šta ukazuje je upravo to da posmatranjem najvećih medija u zemlji deluje da je sve pod kontrolom, a to se ne poklapa sa slikama s terena. Na problem sa statistikom je ukazao i Deutsche Welle, navodi Danas

O situaciji s koronom na balkanu piše i Spigel, ukazujući da su za naše građane Austrija i Nemačka uvele ograničenja, uprkos preporukama EU. Ta ograničenja ne utiču samo na ljude koji se u tim zemljama nalaze na privremenom radu, već i na brojne srpske kompanije, koji svoje usluge prodaju tamošnjim firmama. Kako nema poslovnih putovanja, tako nema ni prilika za sastanke, prezentovanje ideja, prodaju i profit. 

Pročitaj i:

Nemojte da nam dajete saopštenja, otvorite podatke o epidemiji

Došlo je vreme da se vrati 100 evra: Kreću poskupljenja, a od najavljenih 20 novih ekonomskih mera ni traga

U državi koja nema novca da pomogne privredi, čije kompanije zavise od prodaje na stranim tržištima, a te prodaje zavise od poslovnih kontakata i putovanja, takva ograničenja mogu biti kobna. Kako Spigel ukazuje popuno je nerazumno naglo popuštanje mera, nakon policijskog časa, a na dramatičnu situaciju ukazuje i nemački javni servis ADR.  

Dok smo mi pokušavali da prikažemo kako je sve u redu, druge države su odlučile da glume iskusnog carinika, pa su nam rekle da sečekamo sa strane. Pitanje je samo, koliko srpska privreda može da čeka?

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu