Došlo je vreme da se vrati 100 evra: Kreću poskupljenja, a od najavljenih 20 novih ekonomskih mera ni traga

Akcize za gorivo su od početka jula skuplje, a očekuje se poskupljenje i onih za kafu, alkohol i duvanske proizvode. 

Petar Paunović
02/07/2020

Na svaki litar goriva od danas ćete državi plaćati za oko dinar više, tačnije 57,10 dinara za benzin, 58,72 za evrodizel, 44,59 za gas, 57,37 za biogorivo i biotečnosti akcize i 68,45 za ostale derivate, pišu Večernje novosti

Tu vest su na društvenim mrežama dočekali komentarom: „Došlo je vreme da se vrati 100 evra”, a kako se najavljuje uz ovo poskupljenje od jednog dinara, uskoro dolazi i poskupljenje ostalih akciza. 

Akcizni kalendar usvojen 2017. uslovljava povećanje cena duvanskih proizvoda dva puta godišnje, a prethodno povećanje je bilo oko 10 dinara. Kada je u pitaju kafa, ona će poskupeti za oko dva dinara po kilogramu.  

Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019, a njihova primena je s 1. februara , pomerena na 1. jun, a potom je odlukom Vlade pomerena na početak ovog meseca.   

Akcize skuplje, a o najavljivanim novim ekonomskim merama ni reč

Dok građani zasigurno znaju da će plaćati skuplje akcize, privreda još ne zna šta da očekuje. Ministar finansija je početkom prošlog meseca najavio 20 novih mera za pomoć privredi, ali do danas nismo čuli ni detalje o njima, a kamoli saznali kada će početi da se primenjuju. 

Zoran Drakulić, predsednik poslovnog kluba Privrednik, rekao je da se definitivno zna da neće biti skorog oporavka privrede i da će kriza potrajati. On smatra da bi novi paket mera trebalo da bude na nivou prethodnog, ako bude novca i da je neminovnost da će sve države povećati javni dug, piše Danas.

Postepeni oporavak privredne aktivnosti u Srbiji počeo je već u maju, ali će se pogoršanje na tržištu rada nastaviti tokom cele druge polovine ove godine, a verovatno i u delu 2021. i obuhvataće pre svega formalno tržište radne snage, navodi Nova ekonomija, pozivajući se na analize Kvartalnog monitora.

Kada će doći vreme da institucije rade posao na koji su se obavezale?

Nakon što su, gotovo preko noći, popuštene sve mere, u Srbiji su se održale utakmice s publikom i izbori, noćni klubovi i restorani su bili puni, a gužve na ulicama i šetalištima su pokazale da građani misle da je sve gotovo. Nažalost, nije, ne znamo ni kada će biti sve u redu, kao ni da li ćemo opet biti zatvoreni u svojim stanovima, ali to je ono čime nam prete. 

Pročitaj i: 

Sećate se ogromnih redova ispred Palate pravde? Bili su bespotrebni

BIRN: Izveštaj o više zaraženih i preminulih nego što se zvanično tvrdi stoji, u bazi nema duplih unosa

Pitanje je samo kada će doći vreme da institucije rade ono na šta su se obavezale kada je pandemija počela, kada će da povrate poverenje građana i stabilizuju situaciju ili smo za sve ipak odgovorni samo mi? Možda ćemo u karantinu manje voziti, ali ćemo svakako više piti i pušiti, to su bar pokazale statistike iz pređašnje izolacije. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 2. Jul, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije