Prošle nedelje Startit je bio organizator Google Launchpad Belgrade-a koji se u petak završio pitchevima učesnika. U prostorijama novootvorenog Nordeus huba kroz pet dana obuke prošlo je 10 odabranih startapa koji su svaki dan intenzivno radili na poboljšanju svojih proizvoda uz mentorske sesije sa 40 mentora iz Google-ove i Startitove mreže.

Cilj je bio da domaći startapi nauče kako da naprave bolji proizvod, lakše dođu do korisnika i mušterija, ubrzaju rast i prošire mrežu međunarodnih kontakata. Koliko su u tome uspeli pokazaće vreme, a do tada vam predstavljamo izabranih devet startapa od kojih su neki poznati čitaocima Startita, a drugi se pak prvi put nalaze na stranicama našeg bloga.

Ovo je inače bio drugi put da Google Launchpad organizuje događaj ovog tipa — prethodni je održan na proleće u Novom Sadu, a oba su bila realizovana uz inicijativu i podršku udruženja Serbian Entrepreneurs.

Nešto novo

Sportifico

O njima su već pisali Entrepeneur i BBC, sklopili su partnerstvo sa Adidasom, a trenutno smatraju da je na putu do globalnog prisustva sledeći korak osvajanje ex-yu tržišta. Prisutnima na završnom događaju Ruža Ilić i Miloš Erić predstavili su Sportifico, društvenu mrežu za sportiste i trenere koja korisnicima omogućava deljenje sportskog sadržaja, ažuriranje karijernog razvoja i statistika, kao i povezivanje sa drugim sportistima i trenerima.

Njihova zamisao već je okupila više od 5.000 aktivnih korisnika, a kako kažu, od konurecije se razlikuju po tome što njihovi korisnici moraju da potvrde svoj sportski identitet i tek onda dobijaju profil, tj. sportski CV na Sportifico-u.

eLSDevelopment

Svoju platformu za učenje engleskog jezika namenjenu azijskom tržištu Lazar Grujičić i Strahinja Jovanović pokrenuli su tek ovog juna, a već imaju klijente iz Tajvana, Kine i Japana. Osim toga, broj korisnika im je od tada u stalnom porastu. Njihov eLSDevelopment targetira milionsko tržište, a da bi se razlikovao od sličnih platformi nudi 1 na 1 časove po povoljnijim cenama nego što to čini konkurencija i omogućava konsultacije sa nastavnicima i mimo časova.

ArtDealer

Kao što mu samo ime kaže, ArtDealer je nastao s idejom da pomogne vlasnicima galerija i ljubiteljima umetnosti da nađu i kupe umetnička dela. Kao problem kome treba ovakvo rešenje Ivan Dorotka von Ehrenwall, Nenad Pavlov i Stefan Urošević prepoznali su nedovoljnu dostupnost umetničkih dela u blizini kupaca, nemogućnost vizualizacije dela u svom prostoru, nepreciznu pretragu umetničkih predmeta i nedovoljno prostora za izlaganje svih umetnina koje galerije posteduju.

Zbog toga su targetirali tržište onlajn kupovine umetničkih dela. Njihova aplikacija povezuje galerije, umetnike i kupce na jednu onlajn platformu i to tako što galerijama daje priliku da izlože sve umetničke predmete kojima raspolažu, trgovcima umetnina da ih odjednom prikažu potencijalnim kupcima, dizajnerima enterijera i kupcima da vide kako bi umetničko delo izgledalo u određenom prostoru, a umetnicima pruža prostor za izlaganje.

SeeYouLink

SeeYouLink pravi softver koji starim ljudima, kao i ljudima sa kognitivnim i drugim teškoćama omogućava korišćenje internet servisa koji su većini ljudi podrazumevani deo svakodnevnice, a njima pak nedostupni. Iza ovog startapa stoje Zoran Krnetić i Zoran Ćurčin koji su svoj koncept dokazali time što 66 odsto njihovih dosadašnjih korisnika ranije nije koristilo računar, dok su im uz njihov proizvod postali dostupni mejl, vesti, vremenska prognoza, video-igre… Njihov softver do korisnika između ostalog dolazi i posredno kroz saradnju sa staračkim domovima, a uskoro i Telco operaterima.

EVO

Startap EVO smatra da je kupovina poklona situacija u kojoj je često potreban savet. Isto tako je i u slučaju preporuke za majstora za tapaciranje nameštaja, mesta na kom kupiti rakove i školjke, mesta na kom je najbolje da sterilišete kućnog ljubimca… Drugim rečima, Dimitrije Filipović, Mladen Trišić, Mihajlo Savkić i Aleksandar Slijepčević osmislili su Quora-u za lokalna pitanja.

Za njih je zajednica nešto što ima značaj za svakog pojedinca i zato treba da postoji mesto na kome od prijatelja mogu da dobiju odgovore na sva pitanja koja ih muče, a da pri tome ne ispadnu nametljivi. Za tako nešto u EVO-u je dovoljno da pokrenete upit sa Hoću, a zajednica će vas obskrbiti odgovorima na zahtev i oceniti koliko su pristigli odgovori relevantni.

Nešto poznato

Emitto

Emitto-a se možda sećate sa prethodne Startap Akademije. Ovu ekipu čine Nikola Cvetković, Bratislav Bojić i Vladan Golubović, a njihov proizvod je automatizovani servis koji omogućava medijima i blogerima da svoj sadržaj plasiraju direktno svojim čitaocima preko Facebook Messengera, Web browsera i drugih platformi.

Svojim proizvodom nameravaju da postanu posrednik između medija i njegove publike time što će omogućiti da novoobjavljeni sadržaj do čitalaca stigne brže nego što je to moguće putem newslettera ili Facebooka. Ovo planiraju da urade tako što će sadržaj da isporučuju preko Messengera, veb notifikacija, Slacka, WhatsAppa… i to dinamikom koju čitalac izabere.

Poslonaut

Ekipa iz Poslonauta kaže da je sve više oglasa za posao u ugostiteljstvu i sve više pregledanih oglasa. Zbog toga su Nemanja Stefanović, Milan Šarić, Kristina Banduka, Katarina Gajin i Tijana Panić napravili aplikaciju putem koje poslodavci koji su u potrazi za radnom snagom dolaze do nje.

Umesto postavljanja natpisa Traži se radnik/ca, ova platforma omogućava poslodavcima da putem telefona brže nađu kandidate koji su u neposrednoj blizini i imaju relevantno iskustvo. Odnosno, aplikacija im u roku od nekoliko minuta od postavljanja oglasa nudi kandidate za posao, što je brži način od tradicionalnog postavljanja natpisa ili objavljivanja oglasa u novinama. Pored prisustva u Srbiji, ekipa Poslonauta se sprema za širenje na američko tržište gde planiraju da se fokusiraju na male sredine i gradove.

Tenderly

Poznavaocima blockchain tehnologije dobro je poznato da pametni ugovori ne mogu da se menjaju kada se jednom deployuju. Iz tog razloga je važno da se u svakom trenutku zna šta se dešava sa pametnim ugovorima. Odnosno, potreban je monitoring pametnih ugovora i error reporting, a upravo to je ono što Tenderly radi. S tim u vezi, misija Vukašina Vukoje, Andreja Benčića, Nebojše Uroševića, Bogdana Habića i Miljana Tekića jeste da razviju alate i infrastrukturu koja će biti od koristi još uvek mladoj blockchain zajednici, a tržište koje gađaju svojim proizvodom je globalno.

Shtreber

Pre nešto više od mesec dana startap Shtreber proglašen je za najbolji na takmičenju koje su organizovali Original magazin i Fondacija Novak Đoković. Tada su Stefanija Lukić, Artjom Suvorov, Mirko Jović i Denis Korepanov pokazali da je njihova besplatna platforma za učenje najbolja tehnološka inovacija u službi čoveka’’.

Platforma o kojoj se radi sadrži lekcije iz svih predmeta za osnovnu školu koje su prilagođene svetu u kom vladaju internet, video sadržaji i aplikacije, a pruža i testiranje znanja kroz gejmifikaciju. Posle druge školske godine od postojanja prikupili su 100.000 poseta, zatim 200.000, a sada tim Shtrebera namerava da unapredi softver i sadržaje koje nudi.


Naknadno će najbolji timovi sa Launchpad Starta dobiti priliku da učestvuju u sedmoj generaciji Startitove Startap akademije, a biće bliži i Google-ovom globalnom akcelerator programu.