Kejti Hon - jedna od najmoćnijih investitora kriptovaluta u Silicijumskoj dolini

Od glavnog tužioca Ministarstva pravde SAD u domenu finansijskog i sajber kriminala do jednog od najpoznatijih investitora kriptovaluta.

Startit
29/07/2022

Kejti Hon, osnivačica i izvršna direktorka kompanije Haun Ventures, jedna je od istaknutijih ličnosti u svetu kriptovaluta. U poslednje vreme sve više privlači pažnju javnosti, kako zbog smelih poslovnih poteza, tako i zbog zanimljive prošlosti. Naime, Hon je radila kao savezni tužilac u Ministarstvu pravde SAD na slučajevima vezanim za organizovani i sajber kriminal, korporativni kriminal, korupciju, pranje novca, reketiranje, mafiju i bande. Međutim, karijerni put ju je naveo da postane jedan od vodećih kripto investitora Silicijumske doline.

Mladost, obrazovanje i početak karijere

Kada je reč o Kejti Hon i njenoj prošlosti, postoji malo informacija o njenom odrastanju, pa tako, nije poznato gde je tačno rođena, ali pojedini izvori navode da je detinjstvo provela u inostranstvu. Tinejdžerske godine je provela u Egiptu, dok su studije razlog njenog povratka u Sjedinjene Države.

Prema dostupnim informacijama, pohađala je nastavu na Kairskom američkom koledžu (Cairo American College). Diplomirala je 1997. na Univerzitetu u Bostonu sa počasnom titulom summa cum laude („sa najvećom pohvalom”), koju pomenuta institucija dodeljuje svojim najboljim studentima. Master diplomu, takođe sa počastima, stekla je na Pravnom fakultetu Univerziteta Stanford 2000. godine.

Kako je takođe navedeno, karijeru je započela odmah posle studija kao pravni službenik (law clerk) u Američkom apelacionom sudu za deveti okrug, a potom kao službenik Entonija Kenedija, sudije Vrhovnog suda SAD-a. Pored toga, radila je nekoliko godina kao advokat kompanije Sidley Austin LLP. 

Ministarstvo pravde i ulazak u svet digitalnih valuta

Godine 2006. počela je da radi u Ministarstvu pravde (Department of Justice) pri odeljenju za nacionalnu bezbednost, gde je savetovala državnog tužioca i pomoćnika državnog tužioca o širokom spektru pitanja vezanih za bezbednost. Kako je navela u jednom intervjuu, krivično je gonila jednu od najvećih zatvorskih bandi u Americi, Nuestra Familia, kao i motociklističku bandu Hells Angels. Iscrpljena bavljenjem nasilnim zločinima, odlučila je da promeni svoj fokus. 

U tom periodu, pre oko desetak godina, kada su digitalne valute dobile veći zamah, krenula je da se bavi finansijskim i sajber zločinima, jer su joj nadređeni dali zadatak da istraži Bitcoin i metode kojima se ova valuta zloupotrebljava u kriminalne svrhe. Tada se specijalizovala za dark net, FinTech, kriptovalute, blockchain, digitalni nadzor, enkripciju itd. 

Kejti je 2015. odlučila da formira radnu grupu (task force) u Ministarstvu pravde, kako bi redovnim sastancima i seminarima pomogla drugim tužiocima i agentima da se edukuju o blockchain-u i kriptovalutama. Postala je prvi koordinator za digitalne valute (Digital Currency Coordinator), te je obučavala zaposlene Ministartsva finansija, Poreske uprave (IRS) i druge zvaničnike. Ipak, svoju karijeru u javnom sektoru završila je 2017. godine, jer je, kako kaže, ostvarila u tom domenu sve što je želela.

Investiranje u kriptovalute i Haun Ventures

Uprkos tome što se ranije u životu nikada nije bavila investiranjem, Kejti je svoju umreženost sa tehničkim stručnjacima i ekspertizu unovčila 2018, kada je postala prvi ženski partner u firmi Andreessen Horowitz. Ova firma, poznata i pod nazivom „a16z”, bavi se investiranjem u industrije mobilnih uređaja, kriptovaluta, igara, društvenih mreža, e-trgovine, kao i u druge IT oblasti.

Hon je odigrala važnu ulogu u odluci kompanije Andreessen Horowitz da pokrene fond od 2,2 milijarde dolara za investiranje u kripto startape. Zaslužna je i za ulaganje novca i pokretanje muzičkog NFT servisa Royal, platforme za skladištenje Arweave, kao i platforme OpenSea. Međutim, iako je Hon pomogla da Andreessen Horowitz postane jedan od najvećih kripto investitora na svetu, napustila je ovu firmu početkom 2022. godine da bi pokrenula sopstvenu kompaniju – Haun Ventures. 

Kako izvori navode, Haun Ventures je usmerena na pružanje podrške startapima koji se bave digitalnim novcem. Ova kompanija pokrenuta je sa kapitalom od 1,5 milijardi dolara, što predstavlja rekord kada je u pitanju prikupljanje sredstava za VC firmu koju predvodi žena. Haun Ventures je fokusirana na web3, odnosno decentralizovaniju verziju interneta zasnovanu na blockchain tehnologiji, kriptovalutama i NFT-u. Investicioni tim i odbor savetnika kompanije čine rukovodioci a16z, Coinbase, Airbnb, Shopify i Jigsaw, a samo nekoliko meseci nakon osnivanja potvrđena su ulaganja u NFT platforme Highlight i Zora, kao i u Autograph, OpenSea, Aptos i Moonwell.

Pored funkcije CEO firme Haun Ventures, Kejti Hon je deo izvršnog odbora u Coinbase-u. Bila je član odbora kompanija HackerOne i OpenSea, a bavila se i savetovanjem brojnih drugih tehnoloških firmi. Uz to, trebalo je da učestvuje u pokretanju Fejsbukove kriptovalute pod nazivom Libra (kasnije Diem), međutim, projekat je početkom 2022. godine ugašen.

Pored investiranja, Kejti Hon se bavi i podučavanjem na Univerzitetu Stanford. Angažovana je na predmetima vezanim za sajber bezbednost, blockchain tehnologiju i kriptovalute na postdiplomskim studijama Stanfordove Škole biznisa. Prema pojedinim izvorima, njeno bogatstvo se trenutno procenjuje na oko 80 miliona dolara.

Uprkos tome što nije imala tradicionalnu putanju investitora, Kejti Hon je u roku od samo nekoliko godina uspela da se etablira kao ozbiljan konkurent u Silicijumskoj dolini, te postane jedno od najprepoznatljivijih lica kada su u pitanju blockchain tehnologija i kriptovalute. Njena karijera pokazuje značaj domenskih znanja i iskustava, kao i koliko sposobnost primene znanja u novim kontekstima može da donese vrednost. S obzirom na to da se sa ubrzanim napretkom tehnologije sve više polemiše oko regulative i kontrole tržišta digitalnog novca, veliko iskustvo koje je Hon stekla po tom pitanju nesumnjivo će doprineti rastu i razvoju, kako kompanije Haun Ventures, tako i ostalim firmama sa kojima Kejti sarađuje.

 

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Startit

Objavio/la članak.

petak, 29. Jul, 2022.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ