Kakve tehnološke inovacije u službi čoveka razvijaju srpski startapi?

Predstavljamo vam najbolje tri ideje sa nedavno završenog Original Pitching Day takmičenja.

„Tehnološka inovacija u službi čoveka” bila je tema prošlonedeljnog Original Pitching Day startap takmičenja koje su organizovali Magazin Original i Fondacija Novak Đoković. Zamisao organizatora bila je da pruže podršku i podstaknu mlade na kreativnost i primenu informacionih tehnologija u društveno odgovorne svrhe.

Vođeni ovim idejama organizatori su nakon selekcije izabrali deset timova koji su se u prostoru beogradskog Startit Centra predstavili žiriju, a za pobednike obezbedili direktan plasman na Google Launchpad događaj, mentorsku podršku, učešće u Startitovoj Startap akademiji i besplatan radni prostor.

Autentične i održive ideje

Tri tima čiji proizvodi su posedovali najviše autentičnosti, održivosti i uticaja na društvo bila su Premesti se, Zoundark i Shtreber.com. Žiri je procenio da je Shtreber.com najbolje odgovorio na zadatu temu. Drugo mesto pripalo je ekipi iza Zoundarka, a treće je otišlo kreatorima startapa Premesti se.

Premesti se

Kako kaže predstavnik startapa Premesti seDušan Orlović, njihova ideja nastala je iz potreba same ekipe. Prema njegovim rečima, ta potreba direktno se tiče toga što u Novom Sadu nema slobodnih mesta u vrtićima, pa je jedini način za upisivanje/premeštanje deteta u najbliži vrtić nalazak zamene. Kao roditelji koji su sa svojim poznanicima delili problem upisivanja ili premeštanja dece u vrtić koji je blizu mesta na kome stanuju došli su na ideju da naprave servis koji u praksi zamenjuje oglase vrste „Menjam mesto u vrtiću A za vrtić B u grupi C”. Dušan dalje objašnjava kako ovo izgleda u praksi:

Naš servis omogućava da se izvrši unos željenog vrtića biranjem na mapi i automatski pronađe mogućnosti za rotaciju dece. Na primer, ako se desi poklapanje želja A -> B -> C -> D -> , onda tih četvoro roditelja mogu zajedno podneti zahtev za premeštaj. Službenica u predškolskoj ustanovi će biti srećna što može da izvrši prebacivanje četvoro dece, što je ranije bilo skoro nemoguće realizovati.

Sajt je aktivan tri meseca, na njemu se registrovalo više od 250 mama i njih nekoliko je pronašlo adekvatnu zamenu.

Zoundark

Oni koji prate događaje u Startit Centru Beograd, za Zoundark su već čuli jer je ekipa nedavno predstavila svoju igru u našem prostoru. Za one koji ne znaju, problem kojim se bavi ova tročlana ekipa jeste izostavljanje slepih iz sveta gejminga. Tako je Zoundark nastao kao audio igra koja će biti interaktivna i zabavna i onima koji nisu slepi i onima koji jesu. Ili rečima Andrije Radojeva:

Niko pre nas nije uspeo da stvori oblik zabave koji bi i slepi i obični gejmeri mogli da igraju ravnopravno. Zoundark realno prikazuje izazove slepe osobe i uključuje mehaniku nalik na popularne igre i vizuale koji prate zvuk, da bude zanimljiva obema ciljnim grupama. Shvatili smo da slepima integraciju u društvo otežavaju predrasude. Kroz testiranja naša igra je već razbila brojne predrasude ljudi u Srbiji i izmamila osmehe na brojna lica.

Igru su do sada testirali na najvećim sajmovima igara i brojnim događajima u Srbiji i regionu, probalo ju je više od 3.000 ljudi, pa već planiraju da lansiraju igru na Steamu i mobilnim platformama.

Shtreber.com

Shtreber.com nastao je još 2015. godine kao besplatna platforma koja bi sadržala sve lekcije iz svih predmeta za osnovnu školu. Jedna od članica ekipe iza platforme Stefanija Lukić, opisuje koji način razmišljanja stoji iza ove pobedničke zamisli:

Živimo u eri epohalnih naučnih otkrića i ubrzanog razvoja tehnologije. A znanje našoj deci nije dostupno zbog sadržaja koji je uglavnom na stranom jeziku. Savremeni osnovac je naviknut na multimedije, internet, video, interaktivne aplikacije… On upija znanje mnogo brže i efektivnije koristeći logiku u video igrama, analizirajući slike, doživljavajući svet kroz video sadržaje. I lakše uči kroz primer u praksi, dok se slabo oslanja na „bubanje“ definicija.

Zato je Shtreber.com ponudio školsko gradivo baš kroz formate koji su primamljivi deci i učinio da učenje postane igra. U međuvremenu je na Shtreber.com kreiran i edukativni sadržaj koji ne predstavlja samo lekcije koje se uče u školi, omogućeno je testiranje znanja i takmičenje sa vršnjacima širom zemlje. Trenutno više od 5.000 dece svakodnevno uči za školu na ovoj platformi.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Sanja Vatić

 • Friday, 12. October 2018.

  Super priča! Da nije ovog članka, mislim da nikada ne bih saznao za inicijativu niti ove startape koji pokušavaju da reše realne probleme 🙌
  Samo napred.

  Tip za autorku članka: bilo bi korisno da linkujete ka sajtovima startapa 😅

  • Friday, 12. October 2018.

   Arsenije, hvala na komentaru. U pravu si za linkove, dodala sam ih :)

 • Saturday, 20. October 2018.

  @Sanja Hvala 🙌

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu