Google je odlučio da podrži rastuću srpsku startap scenu udruživši se sa Startitom, kroz program Google Developers Launchpad, koji pomaže rast programerskih zajedica i startapa.

Ova inicijativa će otvoriti nove prilike za srpske preduzetnike i značajno će proširiti i internacionalizovati njihovu biznis mrežu i bazu znanja. Partnerstvo će biti fokusirano na pružanje podrške startapima koji su deo Startitovog akceleratorskog programa, Startap akademije.

Startapi će dobiti podršku u vidu mentorisanja, know-how iskustava i mnogih drugih benefita proizašlih iz Google-ovog dvadesetogodišnjeg iskustva u istraživanju i uvidima u najbolje prakse za izgradnju biznisa, proizvoda i timova na velikoj skali. Pored onlajn podrške i materijala, vrednost za domaći ekosistem biće pružena i kroz redovne posete Google-ovih predstavnika i mentora.

Startitova Startap Akademija je prvi evropski akcelerator koji će postati deo Google-ovog programa, postavši tako deo elitne grupe najboljih svetskih akceleratora.

Ovi resursi će pomoći Startitovom startap portfoliju — koji već uključuje neke od najbrže rastućih kompanija u regionu — da eksponencionalno skaliraju svoj biznis.

Google veruje da će u godinama koje dolaze, tržišta izvan Silicijumske doline sve više uticati na globalni startap i tehnološki ekosistem. Kevin O’Tul, direktor međunarodnog rasta za Google Launchpad, prokomentarisao je ovo partnerstvo:

U Google Developers Launchpadu smo veoma uzbuđeni da radimo sa Startap Akademijom na daljem razvoju srpskog startap ekosistema. Program „Powered by Google Developers Launchpad” postoji sa ciljem osnaživanja startap ekosistema širom sveta kroz vrhunske akceleratore, pomažući im da osnaže jedni druge kroz deljenje iskustava i resursa.

Vukašin Stojkov, suosnivač Startita i programski direktor Startap Akademije, istakao je:

Ovo je veoma važan trenutak za srpsku startap scenu — činjenica da je Google odlučio da se priključi misiji razvoja srpskih tehnoloških, preduzetničkih poduhvata je važan znak poverenja u kapacitete i potencijal lokalnog ekosistema. Uzbuđeni smo zbog svoje uloge u ovom programu i toga što ćemo biti posrednik koji donosi ogromne vrednosti i resurse Google-a za osnaživanje lokalne startap zajednice.

Ovo partnerstvo se nastavlja na pilot program podržan od strane Google Launchpada, Launchpad Start, koji se održao u Novom Sadu ranije ovog meseca, okupljajući više od 50 međunarodnih mentora tokom petodnevnog bootcampa sa srpskim startapima. 

Ovo partnerstvo vidimo kao jedno značajno prepoznavanje potencijala cele domaće zajednice, i prepoznavanje rada mnogih organizacija na njenom razvoju.

Istovremeno, u pitanju je i jedan veliki kompliment Startitu i svemu što smo radili i postigli u prethodnih 10 godina. Na svemu tome smo zahvalni svima vama koji ste nam to omogućili — svim partnerskim firmama i organizacijama, svim prijateljima i svima vama koji ste nam davali poverenje tako što ste bili publika na našim događajima i na ovom blogu.

Ovom prilikom posebno želimo da se zahvalimo organizaciji Serbian entrepreneurs koji su nas povezali i preporučili Google Launchpad timu i bez kojih se ovo partnerstvo ne bi desilo.


Google Developers Launchpad je grana Google-a koja upravlja globalnim akceleratorskim programom koji pomaže startapima da ostvare rast. Google je thought leader kada je reč o izgradnji i skaliranju proizvoda i biznisa korišćenjem najnaprednijih tehnologija, a Launchpad postoji sa ciljem da podeli i raširi najbolje prakse kroz globalnu zajednicu osnivača i startapa.

Google Developers Launchpad ne uzima nikakav vlasnički udeo u startapima iz svog akceleratorskog portfolija, već se fokusira na razvoj kompanija i njihovih ekosistema na dugoročnom planu.