Kako je Srbija dospela na crnu listu AliExpresa s još 120 zemalja? 

Popularnost Aliexpresa je u tome što uz jeftine proizvode nudi i besplatnu dostavu. No, poslednjih nedelja umesto 0, poštarina košta oko 100 dolara. Kako i zašto se to desilo i ko je kriv? 

Dve najveće kompanije koje su vršile dostavu besplatnih pošiljki sa AliExpresa za Srbiju, privremeno su obustavile slanje. Srbija pritom nije jedina na spisku, ali činjenica da ima onih zemalja u koje se pošiljke s besplatnom dostavom šalju, bila je dovoljna za početak širenja glasina.   

Nakon objave teksta, stigao je odgovor AliExpresa: 

AliExpres za Startit Dnevnik: „Ne, Srbija nije na našoj crnoj listi”

AliExpres je Srbiju stavio na crnu, “lopovsku” listu – upravo je jedna od tih glasina, koja se danima širi društvenim mrežama i pojedinim medijima. Povod za širenje takvih insinuacija je činjenica da jedna od osnovnih prednosti ovog servisa – besplatna dostava – više ne postoji. Tačnije, za pošiljke do pet dolara ona postoji, ali ako biste naručili robu iznad te vrednosti, onda plaćate DHL dostavu, koja može biti višestruko skuplja od samog proizvoda koji ste naručili. 

Zašto je to tako, odgovor je koji čekamo od AliEkspresa, ali i Pošta Srbije. U međuvremenu je organizacija “Efektiva” prenela pomenutu glasinu, navodeći da “zbog gladnih i bahatih skotova, koji rade na prijemu, pregledu, carinjenju ili distribuciji robe, Srbija je došla na listu lopovskih zemalja”. Dok nam ne stignu odgovori obe kompanije u ovom lancu, savetujemo da ne padate u vatru na društvenim mrežama i odgovor potražite na drugom mestu. 

Pošta uvela privremenu suspenziju dostave

Pre svega treba znati da besplatnu dostavu za prodavce na tom servisu vrše China Post i Singapore Post u najvećem broju slučajeva. 

„COVID-19 je ozbiljno uticao na međunarodno kretanje ljudi i robe, a zemlje sprovode dodatnu graničnu kontrolu i ograničenja međunarodnog putovanja. Zato su aviokompanije drastično smanjile međunarodne usluge, što je dovelo do značajnog smanjenja kapaciteta i učestalosti avioprevoza između Singapura i međunarodnih odredišta”, piše na sajtu Singapore Post.

Tako je ova pošta uvela privremenu suspenziju dostave za više od 120 zemalja, među kojima se nalazi i Srbiija. To je još 17. aprila učinila i kineska pošta, usled posledica pandemije i smanjenog broja letova. Dakle, nije AliExpres odlučio da ne šalje robu za Srbiju, niti je to odluka njihovih prodavaca, već su to učinile kompanije koje vrše dostavu. 

Kompaniju koju ćete sada videti kao dostavlljača jeste kineski Yanwen Economic Air Mail, ali samo za pošiljke koje su jeftinije od pet dolara. Za one skuplje tu su DHL, UPS i FEDEX, ali kako većina stvari koje nabavljamo preko AliExpresa ne prelazi nekoliko desetina evra, poštarina od 100 dolara nikako nije ispaltiva. Poslali smo pitanje i ovom dostavljaču šta je razlog da ne šalje skuplje pošiljke. 

Pročitaj i: 

Poslovna putovanja se „nikad neće vratiti” na nivo pre pandemije — taj let je mogao biti Zoom poziv

Šta nas čeka u 2020?

Spekuliše se, opet na društvenim mrežama, pa to treba uzeti s velikom rezervom, da bi da kraja narednog meseca sve trebalo da bude rešeno. Kako bilo, za sada možemo da se okrenemo lokalnim prodavcima, a čekamo i odgovore svih strana, da bismo bilo sigurni da li je u pitanju neka svetska zavera, lokalno mešetarenje ili jednostavno – pandemija. 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu