Poslovna putovanja se „nikad neće vratiti” na nivo pre pandemije — taj let je mogao biti Zoom poziv

Na poslovna putovanja avionom koja se kupe u poslednjem trenutku (i plate papreno) je pre pandemije odlazilo čak 70 odsto prihoda od karata. 

Od momenta kada je svet zbog pandemije izmenio režim svog funkcionisanja, prve vesti o gubicima su stizale upravo iz avio industrije. U Americi, pad koji ona beleži je dostigao 95 procenata, a prema navodima Bloomberga, poslovna putovanja avionom će biti za četvrtinu niža nego pre pandemije. 

Nakon postepenog popuštanja mera i otvaranja granica nekih zemalja, pojedini putnici su izabrali da putuju na dalje destinacije avionom, ali nema govora o vraćanju na nivo iz 2019. godine.  

Kako piše Fortune magazine, prema njihovom istraživanju polovina od 500 izvršnih direktora kompanija je izjavilo da se njihove firme neće nikada vratiti na režim putovanja kakav je bio pre pandemije. Bruno Despudžol, konsultant u kompaniji Oliver Wyman, kaže da će i nakon dve godine putovanja motivisana biznis potrebama biti za 50 procenata manja.  

Najveći pad za avio industriju u poslednjih 30 godina, donosi i novi talas otpuštanja nakon septembra kada istekne federalna pomoć za plate zaposlenih. Avio kompanija United je poslala obaveštenje o potencijalnim otpuštanjima koja sežu do broja od 45 procenata zaposlenih, dok je Southwest objavio informaciju da je 28 odsto zaposlenih pristalo da napusti kompaniju privremeno ili stalno.

Ako se osvrnemo na to da su biznis putovanja ranije bila benefit za one koji su radili na pozicijama menadžera za razvoj biznisa i prodaje, u novoj normalnosti će HR menadžeri morati da izmene liste benefita koje nude u oglasima za posao. 

Profesionalcima koji su ranije morali da putuju da bi ostvarivali postavljene ciljeve ostaje samo Zoom kao alternativa ili neka druga platforma za video konferencije.

 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu