Inženjerka napravila respirator „hakujući” pumpicu za mleko

Grupa inženjera iz SAD na neočekivan ali jednostavan način planira da reši problem deficita respiratora — transformacijom pumpice za izvlačenje mleka.

Tomislav Jelesijević
10/04/2020

Od trenutka kada su SAD postale novo žarište pandemije, kao i u drugim zemljama pre njih širom države zdravstvene ustanove prijavljuju deficit respiratora i ostalih medicinskih sredstava za borbu protiv zaraze. Gradonačelnik Njujorka, najteže pogođene oblasti, početkom nedelje je naveo da grad raspolaže slobodnim respiratorima za još samo nekoliko dana

Ideju za jednostavno rešenje dobila je grupa inžinjera iz Merilenda, kada su posle saopštenja Uprave za hranu i lekove pokušali da iskoriste pumpicu za izvlačenje mleka kao respirator, i uspel.! Samo pomoću skalpela i šrafcigera inženjerka Bredni Gerstner je realizovala svoju ideju. Ona je pretpostavila, a potom i potvrdila, da se usisna funkcija pumpice može podesiti tako da potiskuje vazduh i ubrzo došla i do potrebnog medicinskog standarda funkcionisanja.

Zajedno sa još tri kolege ubrzano radi na tome da dobiju zeleno svetlo. Kako navodi jedan od inženjera brzo su pronašli i način da „uhakuju” prekidač koji je nedostajao: „Jednostavno smo nakalemili nekoliko konektora na kontrolnu tablu pumpice i koristili Arduino za uključivanje i isključivanje”. 

Kao i kod drugih improvizovanih rešenja, prilagođavanje je izbalansirano troškovima izrade – da bi se jedna pumpica transformisala potrebno je oko 250 dolara, dok se cena respiratora kreće između 25.000 i 50.000 dolara. 

Ova grupa trenutno radi zajedno sa pulmolozima da bi njihov izum potvrdila Uprava za hranu i lekove. Neophodno je da se dogradi matična ploča i senzori za kontrolisanje protoka vazduha kao i mogućnost dezinfekcije. 

Stručnjaci širom zemlje pokušavaju da pronađu što efikasnija rešenja za nadoknadu respiratora. Kako je Startit Dnevnik već pisao, jedno od dovitljivih rešenja bila je manuelna adaptacija kanadskog doktora da jedan respirator koristi devet pacijenata. Male izmene u dizajnu pravi i Ilon Mask, koji koristi delove automobila iz Tesla fabrike da bi pravio respiratore. U prethodnom periodu još jedan prototip je dobio zeleno svetlo. Uprava za hranu i lekove je odobrila prototip konektora koji na jedan respirator povezuje četiri osobe. 

Ni u Srbiji ne izostaje potraga za inovativnim rešenjima u borbi protiv pandemije. Grupa 3D štampara organizuje hakaton Srbija hakuje koronu i poziva sve stručnjake iz relevantnih oblasti inženjerstva i zdravstva da doprinesu svojim znanjima i veštinama. 

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

petak, 10. April, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije