Ta vest, koju donosi Bloomberg, postaje još interesantnija, jer dolazi u trenutku kada se čitava automobilska industrija bori s gubicima, usled pada prodaje i proizvodnje tokom pandemije. 

Da je pandemija ostavila dalekosežne posledice na tradicionalne automobilske proizvođače, pokazuje i istraživanje konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte, ali se u njihovu računicu ne uklapa ovaj američki proizvođač električnih automobila koji je uz pomoć prodaje regulatory credits našao put do finansijskog uspona. 

Šta predstavljaju Regulatory Credits, na osnovu kojih je Tesla zaradio toliko novca?

Nekoliko saveznih američkih država ima propise prema kojima kompanije u automobilskoj industriji moraju da prodaju određeni broj vozilima sa nultom emisijom štetnih gasova. Prodajom takvih automobila dobijaju regulatory credits, odnosno bodove. 

Ukoliko kompanije ne sakupe dovoljno bodova, jer imaju veliki procenat prodaje vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, mogu da snose sankcije. Kako bi to izbegle one se obraćaju kompanijama poput Tesle, koje zahvaljujući tome što prodaju samo električne automobile s nultom emisijom, imaju i više bodova nego što im je potrebno. 

Tako zapravo Tesla zarađuje prodajući, rekli bismo, ništa. Međutim, koliko je to drugoročno? S jedne strane imamo planove o donošenju takvih regulativa u drugim američkim državama, kao i u Evropi, ali istovremeni kolaps u prodaji automobila. Ukoliko su prodaje kompanija blizu nule, onda one nemaju ni potrebu da otkupljuju bodove od Tesle, piše Forbes.

Šta je Masku još pomoglo da se obogati tokom krize? 

Takođe, tokom pandemije najveći proizvođači su morali da prekidaju proizvodnju automobila, imali su prekinute lance dostave, a Ilon Mask je suprotno propisima otvarao svoje pogone. Dok su automobilski saloni bili zatvoreni, on je nastavio da prodaje preko interenta, kao i ranije. 

Ono čega nije bilo ranije, jeste rast tokom četiri uzastopna kvartala. Samo u drugom tromesečju ove godine profit je bio 104 miliona dolara. Poslednje istraživanje Deloittea pokazuje da će do kraja ove decenije trećina ukupno prodatih novih automobila na svetu biti električno.

Sve to je omogućilo suosnivaču PayPala, da na listi pretekne francuskog milijardera Bernara Arnoa, a ukoliko se trend nastavi možda pretekne i osnivača Facebooka Marka Zakerberga. Za to mu je potrebno 15 milijardi dolara, do kojih planira da dogura bez finansiranja kompanije čijem šefu diše za vratom, jer svoje proizvode ne reklamira na društvenim mrežama. 

Samo ove godine Maskovo bogatstvo je postalo veće za 57,2 milijarde dolara, što je drugi najveći rast s obzirom da je vlasnik Amazona Džef Bezos zaradio najviše — 73 milijarde.

Pročitaj i:

Tokom 2020. bogatstvo Džefa Bezosa je poraslo za 56 milijardi, na ukupno 172 milijarde $

Inače, prema računici ekipe SimpleTexting, koja je na osnovu finansijskih izveštaja iz 2019. godine razvila specijalni digitron, Mask za jedan minut i 36 sekundi zaradi prosečnu godišnju platu radnika u Srbiji, odnosno 7.072 dolara.