Huawei prestigao Apple po broju prodatih telefona u 2019.

Huawei je izbio na drugo mesto po broju prodatih mobilnih telefona tokom jedne godine i tako iza sebe ostavio kompaniju koja je simbol američke tehnologije.

Huawei je uspeo da tokom prošle godine poveća prodaju mobilnih telefona za čak 17 odsto u odnosu na 2018. godinu. Tako je, po prvi put, na listi kompanija koje prodaju najviše telefona pretekao američki Apple. Dok je Samsung i dalje neprikosnoven sa 300 miliona prodatih uređaja, Huawei je drugi sa 240 miliona, a Apple treći sa 200 miliona telefona koje su prodali širom sveta.

Kineska kompanija dominira na domaće tržištu, gde čini čak 60 odsto prodatih telefona. U prilog im je išao i pad koji je doživeo Apple — prodali su sedam odsto telefona manje nego prethodne godine.

U godini kada su SAD domaćim kompanijama zabranile saradnju sa Huawei-jem, ovakav rezultat je više nego neočekivan. Naime, kineska kompanija sme da prodaje uređaje sa open-source Android operativnim sistemom, ali nema podršku Google-a. Pretpostavljalo se da će ovo naneti težak udarac Huawei-ju, neki su u predviđanjima odlazili čak dotle da će kompanija da propadne, međutim uspeli su da poraze kompaniju koja je nesumnjivo simbol američke tehnologije i kulture.

Ne samo to, već stručnjaci sada predviđaju i da će Huawei uskoro prestiči i južnokorejski Samsung. Njih može da zabrine i činjenica da se na četvrtom i petom mestu nalaze još dve kineske kompanije — Xiaomi sa 125 miliona prodatih telefona i Oppo sa 120 miliona.

U poslednje vreme sve više kupaca otkriva da sa istoka dolaze kvalitetni uređaji koji mogu da se nađu po mnogo povoljnijim cenama, pošto u njih nisu uračunati logo i „prestiž” koji dolaze sa poznatijim konkurentima. Zato se sada postavlja očigledno pitanje: Šta nekineske kompanije mogu da urade u budućnosti da izbegnu potpuni gubitak dominacije na tržištu?

Apple je u poslednjem kvartalu započeo borbu lansiranjem iPhone-a 11. Kada bi se gledali rezultati samo u tom periodu, Apple bi zapravo bio prvi sa 70 miliona prodatih uređaja, Samsung drugi sa 68,8 miliona, a Huawei treći sa 56 miliona.

Ni azijski proizvođači neće sedeti prekrštenih ruku. Samsung je već najavio lansiranje serije S20 tokom februara, ali će i Huawei uskoro izbaciti seriju P40. Da trka ostane zanimljiva pobrinuće se ponovo Apple sa lansiranjem iPhone SE 2. Iako celokupno tržište blago opada, kompanije se nadaju da će skori dolazak 5G tehnologije ponovo naterati ljude da potroše pare.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu