HTEC kupio Execom — ukrupnjavanje domaće uslužne softverske industrije postaje trend

Druga velika akvizicija jedne uslužne kompanije od strane druge za samo dva dana u Srbiji.

Nevenka Rangelov
19/08/2020

Domaća R&D firma HTEC koja se bavi pružanjem usluga iz oblasti razvoja softverskih i hardverskih rešenja je danas objavila da je kupila jednu drugu veliku domaću kompanije iz oblasti pružanja softverskih usluga, novosadski Execom.

Stvar koja ostavlja izvanredan utisak je činjenica da nam objavljivanje ovog dogovora dolazi tek dva dana nakon objave kupovine Comtrade-ove uslužne tehnološke kompanije od strane Endave.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju kompanije, ovo udruživanje će pomoći HTEC-u da pored američkog, britanskog i nordijskog tržišta na kome su do sada bili aktivni, svoje poslovanje prošire i na ostatak Evrope, i stvore svojevrsnu konsultantsko-inženjersku “mašinu”. Nakon akvizicije, nova kompanija će imati 600 zaposlenih. Iz HTEC-a su još naveli i to da ova odluka ilustruje i njihovu nameru da nastave sa rastom uprkos Covid krizi.

HTEC (od “high tech”) je jedna od najvećih tehnoloških firmi u zemlji koja je izuzetno brzo porasla od svog osnivanja 2008. godine, sa kancelarijama za razvojne timove u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Sa svoje strane, novosadski Execom je prepoznat kao jedna od najstarijih i najstamenijih firmi svog tipa u Srbiji, osnovana daleke 1995. godine.

Kao što smo naveli, ova vest dolazi u interesantnom trenutku nakon ovonedeljne vesti o spajanju druge dve autsorsing kompanije koje su takođe aktivne na domaćem tržištu, Endave i Comtrade-a. Brojni posmatrači su godinama komentarisali da je domaći uslužni IT sektor izvanredno fragmentisan, sa velikim brojem relativno malih igrača, u poređenju sa Centralnom i Istočnom Evropom, međutim događaji od ove nedelje pokazuju promenu pravca i začetak trenda ukrupnjavanja domaćeg uslužnog sektora. Mnogi posmatrači su i prilikom reforme preduzetničkih agencija davali komentare kako će taj čin otežati opstanak malih uslužnih kompanija i možemo postaviti pitanje da li su ovi potezi neki od simptoma takvog razvoja situacije, ili naprosto prirodna tendencija firmi da se šire i rastu pri čemu su akvizicije jedan od uhodanijih načina da se ti ciljevi ostvare.

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

sreda, 19. Avgust, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije