Infobip, hrvatska tehnološka kompanija koja pruža usluge mobilnih komunikacija na cloud-u, planira da ove godine od investitora prikupi oko 500 miliona dolara pre njihove incijalne javne ponude (IPO) u SAD-u. Sredstva su planirana za akvizicije, što će kompaniji omogućiti proširenu bazu kupaca i pristup novoj tehnologiji, javlja Bloomberg.

Kompanija je tek počela da razgovara sa investitorima o finansiranju, koje bi bilo 60 do 70 odsto veće od prethodne runde Infobipa od 300 miliona dolara, rekao je za Bloomberg osnivač i izvršni direktor Silvio Kutić. Kompanija bi mogla da završi finansiranje do avgusta i bili bi spremni za IPO u narednih 18 do 20 meseci, dodao je on.

U poslednje vreme, sve više novca se sliva u softver koji pomaže kompanijama da se povežu sa svojim korisnicima preko različitih platformi za razmenu poruka. MessageBird, holandsko preduzeće koje prodaje alate koji kupcima omogućavaju slanje SMS-ova, mejlova ili pozivanje kompanija sa pitanjima, u aprilu je prikupilo 800 miliona dolara za akviziciju američke kompanije za marketing putem e-pošte SparkPost.

Infobip sa sedištem u Hrvatskoj pomaže kompanijama poput Uber-a. i Microsoft-a da upravljaju komunikacijom sa klijentima putem tekstualnih poruka i čet-botova. Prodaja se popela za 57 odsto u prvom kvartalu u odnosu na godinu ranije na 1,25 milijardi dolara, podstaknuto akvizicijom OpenMarkets-a u iznosu od 300 miliona dolara u novembru.

Dogovor sa OpenMarkets-om usledio je ubrzo nakon što je One Equity Partners u julu kupio udeo u Infobipu za 200 miliona dolara. Dogovor je gurnuo vrednost Infobipa iznad milijardu dolara, što ga je učinilo prvim jednorogom u jugoistočnoj Evropi.

Infobip je još uvek privatna kompanija, a o izlasku na američku berzu govori se već neko vreme. Međutim, deluje da je to još uvek ostavljeno po strani i da je fokus stavljen na akvizicije i širenje na američkom tržištu.