Hrvatska IT kompanija Infobip kupila je firmu OpenMarket za 300 miliona dolara, koja se do sada nalazila pod kontrolom američke kompanije Amdocs, piše Telegram.

Infobip, inače prvi hrvatski jednorog (startap koji vredi više od milijardu dolara), pruža usluge mobilnih komunikacija na cloud-u. Oni su na leto prikupili više od 200 miliona dolara u prvoj rundi finansiranja iz investicionog fonda One Equity Partners. Prošle godine su imali 602 miliona evra prihoda, što je za 38 odsto više u odnosu na 2018. godinu.

OpenMarket se bavi uslugama slanja SMS-ova i imaju oko 300 zaposlenih i prihode od približno 200 miliona dolara. Svojim korisnicima pružaju tehnologiju i usluge za višekanalni marketing koji omogućava komunikaciju sa kupcima i korisnicima kroz SMS poruke ili servisa kao što su WhatsApp i Facebook Messenger.

Među korisnicima njihovih usluga nalaze se Uber, Viber, WhatsApp, Telegram, Costco i Unilever, a rade sa kompanijama koje imaju komunikaciju sa preko sedam milijardi mobilnih uređaja u više od 190 zemalja sveta.

Infobip je za sada privatna kompanija, ali je u leto prošle godine njihov CEO najavio da je izlazak na berzu nešto o čemu se razgovara i da će do odluke doći u sledećih „nekoliko meseci, pola godine, godinu dana”.

Međutim, deluje da je to za sada ostavljeno po strani i da je fokus stavljen na akvizicije i širenje na američkom tržištu.