HOIP je novi startap tvoraca Taksika i pomagaće vam da dobijete ekspertski savet preko telefona

HOIP (Help Over IP) je platforma za glasovnu ekspertsku pomoć koju razvija Imperio iz Beograda, inače tvorci već poznatog nam Taksika. Startap se još nalazi u fazi razvoja prototipa u obliku iOS aplikacije, a već su u toku razgovori sa investitorima iz SAD o mogućim ulaganjima. Aplikacija je zamišljena da funkcioniše tako što u situaciji

Vukašin Stojkov
31/08/2012

HOIP (Help Over IP) je platforma za glasovnu ekspertsku pomoć koju razvija Imperio iz Beograda, inače tvorci već poznatog nam Taksika. Startap se još nalazi u fazi razvoja prototipa u obliku iOS aplikacije, a već su u toku razgovori sa investitorima iz SAD o mogućim ulaganjima.

Aplikacija je zamišljena da funkcioniše tako što u situaciji u kojoj vam je trenutno potrebna pomoć eksperta za neku oblast pogledate koji eksperti su dostupni za razgovor, izaberete onoga koji vam deluje najbolje po ocenama i ceni i obavite poziv.

Inicijalna ideja za startap se javila kada je ekipi zatrebao ekspert za anglosaksonsko pravo i učinilo im se kako bi bilo zgodno da mogu samo nekoga da pozovu i konsultuju. Dobar deo aplikacije je razvijen još tokom proleća na internom hakatonu Imperija.

Osim kao korisnik koji traži pomoć, moći ćete da se prijavite i kao ekspert koji drugima nudi znanje. Sami ćete određivati cenu po minuti razgovora i dostupnost, dok će HOIP od cene svakog razgovora uzimati procenat, što je ujedno i poslovni model startapa.

U ovom trenutku se još ne zna sa kojim će kategorijama eksperata krenuti aplikacija (neke od onih koje se razmatraju su IT i saveti o ljubavnim vezama) a izazov je formiranje početnu bazu korisnika i eksperata.

Za uspeh startapa je potreban fokus, i sa te strane se postavlja pitanje kako Imperio planira da razvija dve stvari paralelno – Taksiko i HOIP. Kako nam kaže CEO Mlađan Antić, Taksiko u ovoj fazi ne zahteva developerske resurse firme već samo poslovne — videli smo juče da su prodali prvu licencu za tehnologiju, tako da se radi na razvoju HOIP-a.

Investicija koja bi omogućila otvaranje firme i poslovanje u SAD bi bila veoma dobrodošla, između ostalog zbog toga što bi bilo daleko lakše regulisati dvosmerne transakcije — kako primanje uplata od krajnjih korisnika servisa tako i uplaćivanje eskpertima, što iz Srbije nije jednostavno ostvariti.

Konkurencija na ovom prostoru postoji u obliku Clarity.fm, HTML5 veb servisa koji radi sličnu stvar HOIPu. U Imperiju kažu da je postojanje konkurencije dokaz pretpostavke da je ovaj prostor interesantan i da postoji mogućnost da se prave dobre stvari no ovom polju, te da će svoje mesto na tržištu tražiti kroz rad na kvalitetu proizvoda i korisničkog iskustva.

Tehnički je u pitanju native iOS aplikacija dok se glasovna komunikacija odvija preko VOIP-a (za razliku od pomenutog Clarityja). Android i druge platforme bi došle na red nakon što se proizvod uskladi sa tržištem, nakon testiranja iPhone aplikacije.

Privatno testiranje alfa verzije je u planu za mesec dana a za pojavljivanje verzije dostupne širem broju korisnika nastavite da pratite Startit.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

petak, 31. Avgust, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije