HOIP (Help Over IP) je platforma za glasovnu ekspertsku pomoć koju razvija Imperio iz Beograda, inače tvorci već poznatog nam Taksika. Startap se još nalazi u fazi razvoja prototipa u obliku iOS aplikacije, a već su u toku razgovori sa investitorima iz SAD o mogućim ulaganjima.

Aplikacija je zamišljena da funkcioniše tako što u situaciji u kojoj vam je trenutno potrebna pomoć eksperta za neku oblast pogledate koji eksperti su dostupni za razgovor, izaberete onoga koji vam deluje najbolje po ocenama i ceni i obavite poziv.

Inicijalna ideja za startap se javila kada je ekipi zatrebao ekspert za anglosaksonsko pravo i učinilo im se kako bi bilo zgodno da mogu samo nekoga da pozovu i konsultuju. Dobar deo aplikacije je razvijen još tokom proleća na internom hakatonu Imperija.

Osim kao korisnik koji traži pomoć, moći ćete da se prijavite i kao ekspert koji drugima nudi znanje. Sami ćete određivati cenu po minuti razgovora i dostupnost, dok će HOIP od cene svakog razgovora uzimati procenat, što je ujedno i poslovni model startapa.

U ovom trenutku se još ne zna sa kojim će kategorijama eksperata krenuti aplikacija (neke od onih koje se razmatraju su IT i saveti o ljubavnim vezama) a izazov je formiranje početnu bazu korisnika i eksperata.

Za uspeh startapa je potreban fokus, i sa te strane se postavlja pitanje kako Imperio planira da razvija dve stvari paralelno – Taksiko i HOIP. Kako nam kaže CEO Mlađan Antić, Taksiko u ovoj fazi ne zahteva developerske resurse firme već samo poslovne — videli smo juče da su prodali prvu licencu za tehnologiju, tako da se radi na razvoju HOIP-a.

Investicija koja bi omogućila otvaranje firme i poslovanje u SAD bi bila veoma dobrodošla, između ostalog zbog toga što bi bilo daleko lakše regulisati dvosmerne transakcije — kako primanje uplata od krajnjih korisnika servisa tako i uplaćivanje eskpertima, što iz Srbije nije jednostavno ostvariti.

Konkurencija na ovom prostoru postoji u obliku Clarity.fm, HTML5 veb servisa koji radi sličnu stvar HOIPu. U Imperiju kažu da je postojanje konkurencije dokaz pretpostavke da je ovaj prostor interesantan i da postoji mogućnost da se prave dobre stvari no ovom polju, te da će svoje mesto na tržištu tražiti kroz rad na kvalitetu proizvoda i korisničkog iskustva.

Tehnički je u pitanju native iOS aplikacija dok se glasovna komunikacija odvija preko VOIP-a (za razliku od pomenutog Clarityja). Android i druge platforme bi došle na red nakon što se proizvod uskladi sa tržištem, nakon testiranja iPhone aplikacije.

Privatno testiranje alfa verzije je u planu za mesec dana a za pojavljivanje verzije dostupne širem broju korisnika nastavite da pratite Startit.