Taksiko, startap koji olakšava korišćenje taksi prevoza uz pomoć smartfon uređaja, prodao je prvu licencu za korišćenje njihove tehnologije. Korisnik tehnologije Taksika će biti jedna kompanija iz Mančestera koja će je implementirati pod svojim brendom.

Ovo je prva primena ovog, potencijalno perspektivnog, poslovnog modela Taksika. Na tržištima gde startap nema lokalno prisustvo a gde postoje voljni partneri, softver se može ustupati kroz franšiziranje, slično načinu na koji je McDonalds izgradio svoju imperiju lanaca brze hrane.

Taksiko koji je u Beogradu lansirao svoj proizvod početkom jula, što smo ekskluzivno objavili ovde na Startitu, je do sada preuzet na iOS i Android uređaje 1200 puta, a ostvareno je oko 3000 vožnji uz 95% uspešnosti. Dalji plan je da se, bar kada je Srbija u pitanju, usluga proširi na Novi Sad, Niš, Kragujevac, Pančevo i Paraćin, uz prethodno najavljenu nameru za širenje u regionu.

Prilikom primene softvera u Mančesteru testiraće se i aplikacija za vozače kojom bi taksisti bili direktno povezani sa klijentima, čija primena bi mogla da dovede do novih mogućnosti za dalji razvoj Taksika.