Taksiko lansirao aplikaciju za lakše korišćenje taksija u Beogradu, Zagreb je sledeći

Taksiko, mobilna aplikacija za lako naručivanje taksi prevoza, je danas puštena u rad u Beogradu. Uz pomoć ove aplikacije možete pozvati taksi na direktno na vašu trenutnu lokaciju, ali i zatražiti prevoz kućnih ljubimaca, vozilo za osobe sa invaliditetom ili vozilo za veću količinu prtljaga. U prvoj fazi Taksiko će biti dostupan samo u Beogradu

Vukašin Stojkov
02/07/2012

Taksiko, mobilna aplikacija za lako naručivanje taksi prevoza, je danas puštena u rad u Beogradu. Uz pomoć ove aplikacije možete pozvati taksi na direktno na vašu trenutnu lokaciju, ali i zatražiti prevoz kućnih ljubimaca, vozilo za osobe sa invaliditetom ili vozilo za veću količinu prtljaga.

U prvoj fazi Taksiko će biti dostupan samo u Beogradu i moći će da se koriste usluge Pink taksija, a aplikacija je dostupna za i za iPhone i za Android smartfonove.

Ovaj beogradski startap postoji već neko vreme – prethodne godine je predstavljen na trećem Mobile Mondayu a bio je i jedan od startapa na How to Web Belgrade konferenciji koju smo organizovali prošlog juna.

Pored velikog interesovanja svih koji su videli koncept, Taksiku je odato značajno priznanje dodeljivanjem prve nagrade na evropskom startap takmičenju Startup 2.0 u Španiji.

Dugo se nije ništa čulo o ovom startapu, prošao je kroz proces rebrendiranja, promena funkcionalnosti i promena u samom timu. Od danas je Taksiko ponovo nazad na sceni, više ne kao koncept već kao funkcionalni proizvod na ulicama Beograda.

Prvi ekran Taksika vas postavlja na vašu trenutnu poziciju na mapi i nudi vam da naručite prevoz. Pored brzog naručivanja imate i napredne mogućnosti. Možete tražiti novo vozilo, vozilo koje može da prevozi kućne ljubimce, automobil pogodan za prevoz osoba sa invaliditetom te situacije kada imate puno prtljaga.

Poslovni model Taksika je naplaćivanje provizije od ukupne cene vožnje (koja korisnicima ostaje ista). Ako testiranje u Beogradu pokaže očekivane rezultate u planu je i širenje u region što se vidi već u opisima i naslovima aplikacija na Apple Storeu i Google Playu.

Aplikacija trenutno nudi minimum opcija a autori Taksika planiraju da je konstantno obogaćuju novim funkcijama. Pored pomenutih opcija za ljubimce i osoba sa specijalnim potrebama, u Taksiko je ugradjen i element gejmifikacije koji može korisnicima omogućiti popuste i druge pogodnosti.

O lansiranju Taksika i izazovima koji im predstoje smo pričali sa CEO-om kompanije, Mladjanom Antićem.

Kako je nastala ideja za Taksiko?

Taksiko je nastao kao rezultat ličnih frustracija sa “divljim” taksistima u Beogradu. Hteli smo da napravimo servis koji će omogućiti ljudima i koji nisu iz Beograda ili nisu sigurni gde se tačno nalaze, da jednostavno i brzo dobiju siguran taksi za koji mi garantujemo da ih neće prevariti.

S druge strane, korisnici neće morati da pamte brojeve telefona taksi kompanija, da ih zovu, čekaju svo to vreme na liniji, već će moci da instantno dobiju vozilo bez potrebe da troše kredit na telefonski poziv.

Kako ste dogovorili saradnju sa Pink taksijem?

Na najjednostavniji način, pozvali 9803, zatražili email adresu kompetentne osobe u firmi za pregovore, sastali se i prezentovali proizvod.

Nismo prvi koji smo došli da predstavimo “mobilnu aplikaciju”, ali im se jako svidela ideja, koncept i poslovni model koji smo im predložili, te su nam odmah “pružili ruku” i ceo poslovni dogovor je postignut za pola sata. Pink Taksi kao lider na tržištu prepoznao je potencijal proizvoda i smatra da je tajming idealan.

Već postoji niz startapa u ovom prostoru kao što su GetTaxi, myTaxi i mnoge druge. Po čemu je Taksiko poseban?

Od samog starta, još dok pomenuta konkurencija nije bila na tržištu, imali smo jasnu viziju da napravimo jednostavan servis. Konkurencija koja se u medjuvremenu pojavila nam je samo dala podstrek da prodjemo kroz 3 iteracije dizajna kako bi došli do željenog jedinstvenog rešenja. U aplikacije koje možete videti uloženo je puno truda i vremena i svaka funkcionalnost je promišljena i s razlogom je tu gde jeste. Slušaćemo i merićemo, i nakon toga, unapredjivati servis.

Taksiko je trenutno u MVP fazi – kakve funkcionalnosti planirate da razvijete u budućnosti?

Poseban akcenat želimo da stavimo na gejmifikaciju i integraciju sa drugim servisima. Trenutno je moguće odabrati neku od Foursquare lokacija kako bi objasnili preciznije taksisti gde želite da dodje, a to je samo početak.

U pogledu gejmifikacije trenutno je to samo virtuelna satisfakcija korisnika, a kasnije će ta njihova lojalnost koja je izrazena u nivoima koje korisnici dostižu stalnim korišćenjem taksija biti nagradjivana, no o tome ćemo uskoro više i detaljnije pričati.

Trenutno je Taksiko aktivan u Beogradu, kada idete u Zagreb?

Krenuli smo već sa pregovorima za dolazak u Zagreb, nadam se da smo tamo za nekoliko meseci.

 

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

ponedeljak, 2. Jul, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Mladjan

četvrtak, 30. Avgust, 2012.

@Milan trenutno ne, s obzirom na broj WP7 uredjaja u Srbiji. Ali, ako se to promeni, sto da ne :)

Milan

ponedeljak, 9. Jul, 2012.

Svaka čast! Da li se planira app i za WP7?

Vuk

utorak, 3. Jul, 2012.

Svaka čast i srećno :) Aplikacija i za Android i za iOS stvarno super izgledaju.

Mladjan Antic

utorak, 3. Jul, 2012.

Hvala Janko :)

Tijana

ponedeljak, 2. Jul, 2012.

@Mladjan hvala na brzom odgovoru. Čekamo vas :) /ovo zvuči malicioznije no što je namenjeno haha/

Janko

ponedeljak, 2. Jul, 2012.

Cestitam na lansiranju i pre svega na zelji i istrajnosti da se napravi jedan koristan servis. Sad odoh da isprobam.

Mladjan Antic

ponedeljak, 2. Jul, 2012.

@Vladimir Kao sto znas, jako je nezgodno testirati Android app-ove, zbog jako puno razlicitog hardware-a. Dobili smo za sada jako puno feedback-a i radimo vec na ispravci, tako da ce uskoro biti apdejta na google play-u :)

Vladimir Trkulja

ponedeljak, 2. Jul, 2012.

@Mladjan App za Android definitivno nije ispeglana (mada je nisam video na 800x480), no super je što ste je ipak pustili, biće sigurno dosta feedbacka. Srećan vam bio prvi dan javnog korišćenja, nadam se da ćete uskoro imati i novu verziju sa podrškom za više Android uređaja.

Mladjan Antic

ponedeljak, 2. Jul, 2012.

@Tijana, trenutno je Android app testirana na standardnoj 800x480 rezoluciji, ali ce vrlo brzo biti omoguceno za sve zastupljenije rezolucije Androida u Srbiji. Zelimo da korisnici imaju sto bolje korisnicko uskustvo u koriscenju aplikacije, te samim tim smo poceli od manje ciljne grupe koju smo testirali, pa cemo je siriti. Nadam se da razumes nas potez, zaprati @Taksiko i bices obacestena o buducim apdejtima aplikacija. Mladjan Antic, Taksiko team

Tijana

ponedeljak, 2. Jul, 2012.

http://awesomescreenshot.com/0339fqs5f not kul. suzili su ionako suženu ciljnu grupu.