Grčka je donela novi zakon koji će dozvoliti digitalnim nomadima da prepolove novac koji izdvajaju za poreze na prihod. Posle Estonije, Gruzije, Kajmanskih Ostrva, Bermuda, Barbadosa i Dubaija, Grčka je još jedna država koja je lansirala program kako bi privukla radnike iz celog sveta koji svoj posao obavljaju preko interneta.

Već od januara 2021. godine zaposleni i samozaposleni digitalni radnici će moći da rade iz Grčke sa poreskim olakšicama, uz preduslov da nisu ranije bili oporezivani u ovoj državi, kao i da ne zamenjuju već postojeći posao.

Da li plaćate porez Srbiji ako odete u Grčku kao digitalni nomad? 

Trka za digitalne nomade se zahuktava, a specijalne vize za ovu vrstu radnika već su najavljivane u Hrvatskoj, pa i u Srbiji. Uprkos tome što zajednica nije konsultovana oko najboljeg načina da se reši pitanje digitalnih nomada, najavljeno je da će od 1. januara svi digitalni nomadi koji borave u Srbiji do 90 dana, biti oslobođeni plaćanja poreza.

Kada pričamo o privlačenju digitalnih nomada, Grčka je u prilično dobroj poziciji budući da ima odličnu klimu, 5G mrežu kojom bi veći gradovi trebalo da budu pokriveni u sledećih nekoliko meseci, a sada i poreske olakšice.

Zakon koji je donela Grčka je bitan momenat u „borbi” između južne i severne Evrope. Naime, Grčka je od 2009. do 2015. izgubila 800.000 ljudi koji su se preselili u bogatije države, uglavnom na severu i zapadu Evrope.

Slično se desilo i Italiji koja je između 2009. i 2019. ostala bez 800.000 ljudi. Njihovo rešenje je bilo donošenje zakona kojima su novi poreski obveznici dužni da plate poreze na samo 30 odsto prihoda (ranije je to iznosilo 50 procenata). Šta više, novi radnik koji se preseli u neku od siromašnijih regija na jugu Italije, plaća porez na samo 10 odsto svojih prihoda.

Države sa severa Evrope su do sada imale dosta koristi od kriza kroz koje su prolazile države sa juga. Međutim, pomenutim novim zakonima, situacija se okreće protiv njih. Sudeći po InterNations-u, onlajn zajednici iseljenika, strani radnici više žele da rade iz toplih evropskih gradova. Na prva tri mesta njihovog istraživanja nalaze se dva španska i jedan portugalski grad, dok je London tek na 51. mestu, a Dablin na 58.

Move Hub, platforma koja ljudima pomaže u preseljenju, od marta je preselila 6.700 domaćinstava iz UK, najčešće u Španiju. Bitan deo uzroka je pandemija koja je zaposlene preselila u kuće. Oni su ubrzo shvatili da mogu da zamene hladne, kišovite, skupe gradove severne Evrope, nekim od jeftinijih i prijatnijih gradova na jugu.

Budući da su vakcine protiv kovida-19 već počele da se testiraju, pitanje je trenutka kada će se svet koliko-toliko vratiti u normalu. Ostaje da se vidi da li će se potez Grčke isplatiti, i da li će jeftini stanovi, prelepa priroda, umanjeni porezi i tehnologija, biti dovoljni da „otmu” digitalne nomade od bogatijih evropskih država.