I Srbija će, kao i Hrvatska, biti „prva država u Evropi” koja je regulisala boravak digitalnih nomada

Procena Ministarstva je da bi „izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima mogle da se dogode do kraja ove godine”

Ministarstvo za rad i zapošljavanje predložiće izmene dva zakona koje bi trebalo da omoguće izdavanje radnih viza za digitalne nomade, potvrđeno je Startit Dnevniku u resornom ministarstvu.

Uslovi su da je „digitalni nomad” tokom prethodnih šest meseci, kod poslodavca za koga radi na daljinu, imao bruto mesečnu zaradu veću od 3.500 evra, kao i da nema državljanstvo niti prebivalište na teritoriji Srbije.

Procena Ministarstva je da bi „izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima mogle da se dogode do kraja ove godine”, kao i da bi to omogućilo da Srbija „već 2021. godine bude predstavljena kao zemlja koja privlači digitalne nomade”, piše Tanjug.

Da li je region krenuo u „borbu” za digitalne nomade?

Zanimljivo je da je Hrvatska takođe najavila novi Zakon o strancima koji bi ih učinio „jednom od prvih zemalja na svetu koje su zakonski regulirale boravak digitalnih nomada”, i to krajem avgusta ove godine.

Ideja o privlačenju digitalnih nomada izgleda da je kod zvaničnika u našoj zemlji zaživela nakon uredbe o organizovanju rada donete za vreme vanrednog stanja, koju su mnogi poslodavci u Srbiji iskoristili da organizuju rad na daljinu.

Nedavno objavljen izveštaj pod nazivom „Skener digitalnih nomada” pokazao je da ova vrsta radnika u Srbiji ostaje dugo, ali da ne dolaze u velikom broju. Zaključak „Skenera” je bio da mora da se radi na stvaranju boljih uslova kako bi se digitalni nomadi privukli da u što većem broju dolaze u glavni grad Srbije.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu