GitHub je poslednja u nizu istaknutih tehnoloških kompanija koje su počele da blokiraju Google-ov FLoC.

Ranije smo pisali o Federated Learning of Cohorts ili FLoC tehnologiji, kao i o tome da WordPress razmatra blokadu Google-ovog novog alata.

Sada se kompanijama poput Vivaldi, Brave, ili DuckDuckGo po svoj prilici pridružuje i GitHub. Istraga BleepingComputer-a pokazala je da se na GitHub Pages sajtovima pojavio novi HTTP heder, ali i na glavnim GitHub domenima:

“Permissions-Policy: interest-cohort=()” je kod koji služi da se blokira FLoC tehnologija tako što naznačuje da posetioce ne treba svrstavati u kohorte, na osnovu kojih bi im Google posle nudio personalizovane oglase.

Kako je u blog postu naznačio sam GitHub, sajtovi sa kastomizovanim domenima ne potpadaju pod ovu izmenu.

Iako Google trenutno samo testira novi sistem, broj kompanija ili institucija koje se odlučno protive ideji da ovaj gigant kontroliše tok podataka raste, i sve je manje jasno hoće li ova inicijativa uspeti.

Google trenutno testira FLoC tehnologiju na malom broju Chrome korisnika — nešto manje od 0,5 odsto — a Electronic Frontier fondacija je objavila alat pomoću kog bilo ko može da proveri da li mu je dodeljen FLoC ID.