‘Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini’

https://www.netokracija.rs/startapi-2021-192883 link-img
avatar

Iz članka:

„Ne bih da izdvajam timove u koje sam lično investirao, ali bih volio da skrenem pažnju na tim koji je dugo na okupu i koji je potekao još iz Devane, te koji gotovo svake godine proizvede novi značajan istup. Ivan Bjelajac je prodao deo kompanije MVP Workshop američkom Celsiusu, a Andrej Benčić i njegovi suosnivači iz startapa Tenderly su takođe bili u Devani i MVP Workshopu. Svi smo čuli za PayPal mafiju, a mislim da sada možemo u Srbiji da pričamo o “Devana mafiji”.

Za mene lično je ovo bila najaktivnija godina. Uložio sam u preko 10 startapa iz Srbije i od toga učestvovao u 5 preferred rounds. Nikad pre nije bilo ovako. Tek smo na početku jer sada dolaze i veliki strani fondovi u Srbiju koji već imaju svoje ljude na terenu.” — Tihomir Bajić (CEO LTSE Software / investitor)

„Prošle godine su svi naši startapi osigurali 21 milion evra investicija, a samo je Tenderly ove godine podigao 15,3 miliona. Bilo je i velikih akvizicija kao što su Nordeus i MVP Workshop, a imali smo i značajan broj seed rundi. Naravno da može i mora mnogo bolje – i po broju firmi koji nalaze finansiranje, kao po veličini rundi.

Multidisciplinarnost naših startapa mora da se poboljša. Nedostaje nam cela paleta zanimanja koja može da poboljša i ubrza rast kompanija (biz dev, growth officer, product fit itd). Inženjerski “mišić” i poznavanje tehnologija su nam na zavidnom nivou, komercijalizacija i razumevanje finansijskih parametara koje treba ispratiti moraju značajno da se unaprede.” — Nebojša Bjelotomić (Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“)

 

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Vukašin pre 25 dana
1
avatar Vukašin pre 36 dana
1
avatar Vukašin pre 40 dana
1
avatar Vukašin pre 42 dana
2
avatar Vukašin pre 51 dana
3
2
avatar Vukašin pre 56 dana
1
avatar Vukašin pre 56 dana
1
avatar Vukašin pre 58 dana
1
avatar Vukašin pre 58 dana
2
avatar Nevenka pre 58 dana