U moru neizvesnosti koje je epidemija donela sa sobom beleže se i primeri kompanija koje su neočekivano povećale obim poslovanja i prihoda. Domaći startap, koji je u prethodnom periodu zabeležio dosta uspeha, o čemu je Startit Dnevnik već pisao, nastavlja sa dobrim poslovanjem i u periodu pandemije korona virusa.

Vrlo povoljne okolnosti kada su potražnja i produktivnost u pitanju potvrdio je Ivan Petrović, osnivač startapa WorkPuls, platforme za praćenje radnih aktivnosti zaposlenih, namenjenih pre svega za rad na daljinu. 

 „Kada je reč o našim proizvodima za upravljanje vremenom i zaposlenima, od početka epidemije potražnja je porasla za 1.000 odsto, a u novonastalim okolnostima znatno kraći je i period tokom kog se klijenti odluče da kupe proizvod. Pre epidemije optimalni period je iznosio oko dve nedelje, dok je u prethodnom mesecu taj period znatno umanjen, na dva dana”. 

Raste popularnost onlajn pisanja testamenata

Jedan od primera drastične promene u poslovanju svakako je kompanija Farewill-a, startapa osmišljenog za brzo i jednostavno pisanje testamenta. Potražnja za uslugama koje ovaj startap ima u ponudi porasla je za 300 odsto od početka epidemije COVID-19. 

Prema pisanju Business Insider-a, kompanija koja u okviru svojih usluga nudi jednostavno i brzo pisanje posmrtnih želja mora da proširi svoj tim kako bi izašla na kraj sa potražnjom svojih delatnosti. 

Smrt predstavlja onaj deo industrije koji je najmanje u dodiru sa tehnologijom”, objašnjava izvršni direktor kompanije Den Geret, primetivši da je glavni razlog kulturološke prirode. Tržište vredno 150 milijardi dolara ima dva odsto poslovanja na internetu. Ljudi ne žele da govore o smrti”, navodi Geret.

Raste striming ranije zakazanih venčanja

Među kompanijama s najvećim rastom u potražnji uvršteni su i Zoom i Netflix. Broj korisnika i načini upotrebe su sve veći i raznolikiji. Jedan od najinteresantjih načina korišćenja Zooma je striming zakazanih venčanja

Kompanija Zoom beleži porast akcija na S&P indeksu od 23 odsto, vrlo blizu Netflix-a koji ima 26 odsto. Umnogostručen profit ne zaobilazi ni kompanije u oblasti medicinske i biotehnološke opreme. U ekstremne primere ubraja se utrostručena vrednost akcija Vir Biotechnology iz San Franciska. U sličnoj situaciji je i kompanija Allmed Medical Products, smeštena u Hubeju, sa dvostruko vrednijim akcijama u ovoj godini.

Ovo su samo izuzeci

Sve i da na osnovu datih primera postoji zaključak da je IT u velikoj meri zaštićen, deo industrije koji je pod pritiskom su samiti, konferencije i ostali događaji, zaduženi za očuvanje snažne i kohezivne zajednice. Podsećamo vas na priču s jedne londonske konferencije producenata događaja kada je govornik pitao koliko njihovih biznisa će preživeti epidemiju, niko nije digao ruku. Onog trenutka kada se događaj otkaže gube prevoznici, hotelijeri, restorani i ketering, a svaki događaj podrazumeva i tehniku, scenu i uređenje prostora, pa posledice osete i brojni majstori, štamparije, cvećari i drugi.

Da su navedene kompanije izuzeci, pokazuje i što globalni ekonomski sistem ne beleži gubitke, pošto je i danas S&P 500 indeks zabeležio pad veći od dva odsto. Kao što smo pisali, posle zatvaranja berze 19. marta najveće tehnološke kompanije u SAD zabeležile su pad od 1,3 biliona dolara.

Napomena: Naknadno je jedan od sagovornika zamolio da se njegova izjava ukloni iz teksta. Redakcija Startit Dnevnika je uvažila tu molbu, razumevajući trenutnu situaciju i okolnosti, iako to nije u skladu s uobičajenom praksom.