Domaće ili globalno tržište: 7 miliona vs. 7 milijardi

Česta zabluda mnogih preduzetnika je ideja da prvo krenu sa lokalnim tržištem kako bi isprobali ideju, pa ako uspe, 'lako će preći na globalni nivo'.

Postoji dosta argumenata u prilog tome da se kada pokrećete startap ne usmeravate na lokalno već na globalno tržište, i mi na Startitu i u okviru drugih startap projekata SEE ICT-a ukazujemo na njih.

Česta zabluda mnogih preduzetnika je ideja da prvo krenu sa lokalnim tržištem kako bi isprobali ideju, pa ako uspe, ‘lako će preći na globalni nivo‘.

Ono što je problem sa ovim pristupom je to što je lokalno tržište (barem kada su balkanska u pitanju) po pravilu na drugom, nižem stepenu razvoja od najinteresantnijih globalnih tržišta (SAD, Z. Evropa…), i zaključci koje dobijete vrlo lako mogu biti neadekvatni. O ovome je na našoj How to Web Belgrade konferenciji pričao Luka Abrus iz Pet Minuta/ShoutEma.

Ipak najveći problem je u tome što je, naprosto, lokalno (balkansko) tržište daleko, daleko manje od globalnog.

Ovo je jako lepo ilustrovao Branko Milutinović iz Nordeusa prošlog utorka u Domu Omladine, kada je odgovarao na pitanje iz publike da li pokretati globalni ili lokalni startap:

Apsolutno, globalno — s jedne strane imate 7 miliona ljudi sa druge strane 7 milijardi.

Mislio sam da bi bilo zgodno da to vidimo i u slici:

Nota bene

Iako bih lično, kao i Branko i mnogi drugi, preporučio svakome ko ima dilemu lokalno ili globalno da ne razmišlja o lokalnim tržištima, pre svega zbog ove ilustracije gore, ovo svakako nije pravilo koje biste trebali pratiti slepo.

Jedna od najbitnijih stvari kod pokretanja startapa je uvek to da radite nešto što želite, nešto vas loži i izvlači iz krveta ujutru. Ako to podrazumeva i fokus na lokalno tržište onda je to to. Svakako je moguće napraviti velike i profitabilne biznise kao što bi za Srbiju primeri bili Infostud ili Limundo.

Ovo pitanje smo bili dotakli i na jednom panelu na beogradskom How to Webu — pogledajte šta su Vladimir Nikolić, Stefan Salom i Ilija Studen imali da kažu na tu temu.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Vukašin Stojkov

Unesite termine za pretragu