Beogradski Nordeus, autori hita Top Eleven: Naše nove igre će biti revolucionarne

Nordeus je mlada beogradska tehnološka kompanija koja se bavi razvojem računarskih igara. Autori su poznatog fudbalskog menadžera Top Eleven koji na Facebooku mesečno igra više od 4.5 miliona ljudi, a za Startit su otkrili da spremaju i nove naslove. Osnovan pre samo dve godine, Nordeus je za veoma kratko vreme došao do pozicije najuspešnije domaće

Vukašin Stojkov
28/06/2012

Nordeus je mlada beogradska tehnološka kompanija koja se bavi razvojem računarskih igara. Autori su poznatog fudbalskog menadžera Top Eleven koji na Facebooku mesečno igra više od 4.5 miliona ljudi, a za Startit su otkrili da spremaju i nove naslove.

Osnovan pre samo dve godine, Nordeus je za veoma kratko vreme došao do pozicije najuspešnije domaće IT kompanije. Nalaze se u top tri social gaming kompanije u Evropi i u samom svetskom vrhu, a sve to bez investicija ili spoljne pomoći, na Balkanu. Kako su to postigli?

Od nacrta do najpopularnije sportske igre onlajn

Nordeus su 2010. osnovali Branko Milutinović, Milan Jovović i Ivan Stojisavljević nakon što su se vratili u Srbiju iz Danske, gde su godinu i po dana radili u Microsoftu.

Uprkos savetima ljudi iz okoline i upozorenjima da su ludi, odlučili su da je povratak u Beograd i osnivanje kompanije ispravan korak. Pokretanje Nordeusa je bila realizacija njihove dugogodišnje želje da osnuju kompaniju koja će praviti igre.

Top Eleven je kao nacrt postojao još 2005, kada je ideja bila da se napravi kao igra za Windows smarfon platformu. Rad na igrici su počeli u proleće 2009. i bilo je potrebno 11 meseci razvoja pre nego što je igra postala spremna za lansiranje.

To što je svetski gigant u ovoj industriji Electronic Arts izdao sličnu igru dan pre lansiranja Top Elevena nije pokolebalo ekipu i uspeli su da prevaziđu konkurenciju, koja je na raspolaganju imala daleko veće resurse i budžete.

Mogli smo da kažemo – eto baš nismo imali sreće da nam se najveći svetski autoritet za sportske igre namerio na isto tržište.

Umesto toga smo rekli – ko ih šiša, napravićemo bolju igru, bolji proizvod, i do kraja godine ćemo imati najpopularniju onlajn sportsku igru. — Branko Milutinović

Top Eleven je danas najpopularnija sportska igra na Internetu, sa 1.400.000 igrača na dnevnom i 4.500.000 aktivnih igrača na mesečnom nivou. Igra je cross-platform — može se igrati na vebu, na iOS ili Android smartfonu, a odnedavno je dostupan i za 45 miliona korisnika ruske društvene mreže Odnoklassniki.

Igre su ozbiljna stvar

Iako je poenta i priroda igara u zabavi, pravljenje igara nikako nije trivijalna stvar. Osmisliti dobru igru i zatim je napraviti zahteva dosta znanja i truda. U pitanju je i veoma ozbiljan biznis – social gaming tržište je u 2011. vredelo 1.5 milijardu dolara, a očekuje se da do 2015. poraste na 4 milijarde.

Biznis model Top Elevena je prodaja virtuelnih dobara u okviru igre. Igrači mogu da kupuju, za prave pare, različite stvari kao što je ubrzavanje zamornih procesa, kupovina boljih igrača ili stadiona. Ovako korisnici poboljšavaju igračko iskustvo, a sudeći po poslovnim rezultatima to rade prilično često.

Nove igre u novim oblastima

U intervjuu koji su Startitu dali Branko Milutinović i Milan Jovović saznali smo da Nordeus sprema nove igre. U pitanju su veoma ambiciozni projekti za koje u Nordeusu kažu da će postaviti nove standarde u svojim sektorima.

Nove igre će biti veoma kul i oslanjaće se na naše osnovne principe: tehnički duboke i teško dostižne za konkurenciju uz jedinstveno iskustvo na svim platformama (cross-platform unified experience).

Imamo ambicioznu viziju. Novi proizvodi će biti revolucionarni u svojim sektorima i očekuje se od njih da apsolutno dominiraju na globalnom nivou, kao što je Top Eleven već uradio.

Među novim igrama će biti i jedna od prvih cross-platform / game-as-a-service igara koja će biti u potpunosti 3D, kakvih još uvek nema na tržištu. — Branko Milutinović

Više informacija o novim igrama Nordeusa možete videti u našem intervjuu sa Brankom Milutinovićem i Milanom Jovovićem.

Kao što su Top Eleven pravili 11 meseci, i nove igre razvijaju uz pažljivo planiranje i temeljan rad, ne bi li i one od samog starta ostvarile značajan uspeh.

Tim pre svega

Tim je stvar koju Nordeusovci naglašavaju kao najbitniji deo svog uspeha i najponosniji su upravo na nagradu dobijenu od svojih zaposlenih, uz to su primali i značajne nagrade na nivou cele Evrope.

U kompaniji trenutno radi 60 zaposlenih, a otvoreno je još 20 pozicija. Svakog dana u nedelji je zaposlenima dostupna neka od mogućnosti zabave i druženja, bili to Counter-Strike turniri, mali fudbal, odbojka ili zajedničko praćenje Evropskog prvenstva u fudbalu.

***

Uzimajući samo profitabilnost kao parametar za Nordeus se može reći da je najuspešnija domaća IT firma, svakako i jedna od najuspešnijih u celom regionu. Kako i sami kažu, na dobrom su putu do zacrtanog cilja – svetskog liderstva u ovoj oblasti.

Nordeus je jedna od najvažnijih tehnoloških kompanija u celom regionu. Neprecenjiva vrednost iskustva, znanja i poznanstava koje prikupljaju će naći put i do drugih kvalitetnih ekipa, a ne treba posebno napominjati kako svojim uspesima jasno ucrtavaju ovaj deo Evrope na globalnu mapu tehnološkog preduzetništva.

Nestrpljivi smo da saznamo kakve to igre Nordeus sprema u budućnosti, sigurno je da se još svašta novo i zanimljivo sprema u fabrici igara na Novom Beogradu.

Za više informacija o tome kako je Nordeus nastao i šta spremaju u narednom periodu pogledajte intervju sa Brankom Milutinovićem i Milanom Jovovićem. Ukoliko želite da pokrenete svoj startap ne propustite Brankove lekcije i preporuke sa Startup Standupa.

Ovaj post je deo Startitovog gaming specijala koji pokriva razvoj igara na našim prostorima i aktuelne trendove u ovoj rastućoj i sve zanimljivijoj industriji.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

četvrtak, 28. Jun, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Dejan

nedelja, 14. Septembar, 2014.

Samo da nije nesto sto ja planiram da napravim. :D Kako zastititi ideju?

Srdjan

ponedeljak, 9. Jul, 2012.

Samo napred! Mislim da će 3D cross-platform social game biti pun pogodak