Discord sve više zloupotrebljavaju hakeri za hostovanje i širenje zlonamernog softvera, navodi istraživanje

Sophos je u protekla dva meseca blokirao oko 140 puta više malicioznih linkova sa Discorda u odnosu na isti period prošle godine.

Nikola Momčilović
28/07/2021

Firma za sajber bezbednost Sophos, upozorila je korisnike da hakeri koriste popularnu platformu za ćaskanje Discord za širenje zlonamernog softvera. Kompanija je rekla da su nalazi zasnovani na analizi više od 1.800 zlonamernih datoteka otkrivenih Sophos telemetrijom na Discord-ovoj mreži za distribuciju sadržaja (CDN).

Među sajber pretnjama nalazi se zlonamerni softver koji krade informacije, špijunski softver, kao i ransomware koji je nazvan „mischiefware”. 

Broj URL adresa na kojima je smešten zlonamerni softver na Discord-ovom CDN-u se tokom poslednja dva meseca povećao za 140 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prema izveštaju, krađe informacija su najzastupljenija pretnja, i čine više od 35 procenata viđenog malvera. Istraživači su takođe pronašli nekoliko malvera za otmicu lozinke, uključujući i krađu Discord sigurnosnih tokena (tzv. loggers). Takođe su pronašli ransomware, backdoor-ove, Android pakete zlonamernog softvera i još mnogo toga.

Sophos sada preporučuje da korisnici Discord-a ne prepuštaju samoj platformi da identifikuje i uklanja sumnjive linkove, već da budno paze na bilo koju pretnju zlonamernim sadržajem.

Društvene mreže su generalno veoma korišćene od strane sajber kriminalaca. Na primer, zbog privatnosti, šifrovane aplikacije za ćaskanje kao što su Telegram, Signal i WhatsApp veoma su zloupotrebljavane za prodaju ilegalne robe.

Discord-ova priča je donekle slična. Platforma je otvoren i pogodan prostor za istomišljenike, posebno gejmere, ali takođe služi kao plodno tlo za rast i podsticanje zlonamernog softvera, koji je poslednjih meseci izuzetno prisutan na internetu

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

sreda, 28. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije