Sve više prodavaca vakcina COVID-19 nalazi se na dark web-u. Oni od korisnika traže da plate u kritpovalutama robu koji im ne dostavljaju, obaveštava kompanija za bezbednost na internetu Check Point.

Posle prodavaca narkotika, vatrenog oružja i ostale ilegalne robe, na tamnu stranu interneta su došli i oni željni da zarade na pandemiji. Kada je Check Point uradio pretragu za vakcine, ove nedelje je naišao na više od 340 oglasa na 34 stranice, a početkom meseca je takvih oglasa bilo na osam stranica. 

Takođe se povećala i cena vakcine, uočila je ova kompanija, s nekadašnjih 250, na 500, pa čak i 1.000 dolara, ali nije najjasnije u kojoj količini prodaju vakcine. 

Istraživači su odlučili da putem Telegrama stupe u kontakt s jednim od prodavaca. On im je ponudio kinesku vakcinu, a za uzvrat je trebalo da plate 750 dolara u bitcoinima. Nakon što su izvršili uplatu, nalog prodavca je izbrisan, a paket tek treba da stigne. 

Svi oglasi u koje je Check Point imao uvid, zahtevali su plaćanje ovom kriptovalutom. Jedan prodavac im je rekao da im može prodati čak 10.000 bočica po ceni od 30.000 dolara, dok su neki tvrdili kako u paketu ne šalju pojedinačne doze, već veću zapreminu.Tako su naišli i na prodavca koji nudi vakcinu od 300 dolara i tvrdi kako je potrebno 14 doza, iako do sada zvanično odobrene vakcine zahtevaju najviše dve doze, piše CNBC.  

Pročitaj i:

Prijava za vakcinaciju na eUpravi radi

Bil Gejts predstavlja Kovid-19 inovacije koje će učiniti 2021. godinu boljom od ’20

Treba imati na umu da do vakcina nije uopšte lako doći, a čak i da nekako dospeju do ruku dilera, njihov transport je komplikovan i bez poštovanja procedura, njihova delotvornost može biti potpuno poništena.