Da li postoji cifra od koje plata prestaje da bude bitna?

Sa godinama iskustva i života — rastu i prohtevi.

Na jednom od prethodnih HR meetupa u Startit Centru Beograd imali smo priliku da između ostalog ugostimo i tri senior programera, a rasprava se povela, naravno, i o plati. Koliko je bitna i da li u nekom trenutku prestaje da bude bitna? Nakon koliko hiljada evra, programeri kažu: “Dobro, dosta je, ipak je bitnije na čemu ću da radim nego za koje pare”?

Ovo me je navelo da se setim teksta Borisa Krstovića koji je objavljen pre dve godine, a koji je izazvao burne reakcije. Dakle, dve godine kasnije: Da li ima razlike između plate od 2.000€ i 4.000€?

U jednom mini neformalnom istraživanju među programerima i programerkama dobila sam (društveno poželjne?) odgovore da je bitnije šta radiš, nego za koliko para.

Sa druge strane, tu su brojni komentari na pomenuti tekst koji skoro pa pljuju autora kako uopšte sme da pomisli da je napredak bitniji od plate.

Nismo zen monasi. Mi smo pohlepne prokletinje

Naši sagovornici na meetupu su se gotovo uglas složili da ne postoji trenutak kada plata prestaje da bude bitna, ali se njen uticaj na životni standard smanjuje.

Bogdan Gavrilović, VP inženjeringa u Game Creditsu tako objašnjava:

Povećanja počinju da imaju manje uticaja na tvoj život. Skok sa 1000 na 2000 je 1000€ , ali je to zapravo duplo. Ali skok sa 5000 na 6000 je isto 1000€ više, ali na tom nivou nećeš osetiti toliku razliku. Kad smo počinjali sa 200-300€, pa skok na 500, pa 1000, 3000, to je drastično. Vreme se smanjivalo između tih viših suma, a te razlike su počele da imaju znatno manje uticaja na moj životni standard nego što je to inicijalno bilo.

Kad se pređe neka određena suma, manje ima uticaja na poboljšanje života, ali prohtevi ti se povećaju. Npr. vidiš jao što je lep Tokio u ovo doba godine, i kupiš karte da odeš, jer možeš, jer ti se sad ide.

Ivan Selimbegović, Senior Developer iz Game Creditsa je sličnog stava:

Kada bih živeo sam u izolovanom svetu, postojao bi trenutak kada plata prestaje da bude bitna. Ali ljudima s godinama i s razvojem porodice rastu i potrebe. Možda bi bilo drugačije kada bih živeo u vakuumu i kad bih znao da ću da se zadovoljim jednom vrstom omiljenog jela svakog dana. Ali ne, retko ko tako živi.

Viktor Kerkez, Senior Developer u Totient-biu je lepo sumirao i odgovore komentatora i celu diskusiju o bitnosti plate:

Nismo zen monasi, mi smo pohlepne prokletinje.

A šta kaže statistika?

U istraživanju koje je Startit prošle godine radio sa programerskim zajednicama, plata i zanimljivi projekti dele prvo mesto kao najbitniji faktori zadovoljstva poslom.

Ipak, kada ovo razložimo po senioritetu, vidimo da sa godinama iskustva plata postaje sve bitnija, a zanimljivi projekti postaju manje bitni, dok je kod juniora obrnuto. Ovo i potvrđuje stavove naših gostiju — sa godinama iskustva i života, rastu i prohtevi. Sa druge strane, dok ste početnik, bitno vam je da što pre dođete do nekog nivoa gde ćete biti u poziciji da birate poslodavca, a to radite tako što se dokazujete kroz projekte na kojima radite.

Isto istraživanje pokazuje da su programeri sa najvišim platama, zapravo najzadovoljniji svojim poslovima.

Sa druge strane, 47% ispitanika iz redova seniora je reklo da bi promenilo posao zbog interesantnijeg projekta, a 38% zbog bolje plate.

Takođe, ista statistika, a i realno stanje IT-ja u Srbiji pokazuju da plate itekako prate znanje i godine iskustva i da niko na kraju ne bude zakinut.

Da li mora da se bira?

U idealom svetu, ne. Radićete na super-zanimljivim stvarima za mnogocifrene plate. Van tog idealnog sveta, verovatno ćete morati. I tako dolazimo do začaranog kruga — radite na projektima zahvaljujući kojima ćete postati bolji dok ne dođete do željene plate, a željena plata je uvek viša od one koju trenutno imate.

Za kraj, apsolutno sam saglasna sa Viktorom — da, mi smo pohlepne prokletinje i ni jedna suma nam nije dovoljna, ali na kraju dana između plate od 2k i 4k evra ipak nema suštinske razlike. Jedino što se menja sa rastom cifara su naši prohtevi.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tanja Mladenović

  • Thursday, 19. July 2018.

    Treba spomenuti i jučerasnju medijsku bombu u vidu liste 20 firmi sa najvećom prosečnom platom u hrvatskoj. Na prvom mestu je Microsoft u Zagrebu sa prosečnom NETO platom od 5600 evra. Da dobro ste videli NETO platom. Moglo bi se reći da je ovo ekstrem ali želeo bi da vidim koja je domaca IT firma sa najvećom prosečnom zaradom. Spisak obuhvata firme sa 10+ zaposlenih ali ostaje nepoznato koliko hrvatski ogranak MS ima zaposlenih. Izvor ove vesti je http://www.politika.rs/scc/clanak/407561/Prosecna-neto-plata-u-Majkrosoftu-Hrvatska-5-600-evra . Što se tiče poslednjeg dela i toga da li je svejedno 2000e i 4000e na kraju dana imam da kažem samo jedno: ako neko uspe da ubedi moju ženu da je 2000 ili 4000 evra mesečno isto tj da nema razlike evo ja ću pristati da radim za džabe.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu