Situaciju u kojoj su se našli preduzetnici koji su se zaposlili predstavili smo Ministartsvu finansija i Poreskoj upravi, sa pitanjem šta treba da rade ukoliko su uzeli pomoć? Da li su u obavezi da vrate novac i da li će snositi neke kazne? Do danas nismo dobili odgovor.  

Iz same Uredbe kojom su propisani uslovi za dobijanje i gubitak prava na fiskalne i direktne mere za pomoć provredi, nije najjasnije šta treba činiti. Zato su ova pitanja odlučili da postave i sami preduzetnici koji su se našli u tom problemu. 

Ministarstvo: Nema prava na direktna davanja

Jedan je iz Ministarstva dobio odgovor da preduzetnik koji je u radnom odnosu kod drugog poslodavca nema prava na direktna davanja, ali ima na fiskalne pogodnosti. To znači da može da odloži plaćanje poreza, ali nema prava na minimalac.

Iz Ministarstva su preduzetnika uputili i na račun Uprave za trezor, na koji može da izvrši povraćaj uplaćenog novca, iako će taj novac po automatizmu biti povučen s računa privrednika, ukoliko ga oni ne podignu u zadatom roku. 

Poreska uprava: Ne moraju da izvrše povraćaj direktnih davanja

To bi značilo da ukoliko vam je novac legao, samo ga nemojte dirati. Zvuči sasvim razumljivo, ali onda je  druga preduzetnica dobila odgovor od Poreske uprave, koji upućuje i na drugačiji način rešavanja ove situacije. 

„Preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik i svako druga lica koja nemaju zaposlene radnike, i koji su prava na direktna davanja ostvarili samo za sebe, ne gube prava na njih, odnosno ne moraju da izvrše povraćaj direktnih davanja sa kamatom, u slučaju da trajno prekinu obavljanje delatnosti, pre isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja.”

Da li je to Poreska uprava zapravo preduzetnicima indirektno dala predlog kako da sačuvaju državni minimalac? Podsetimo, samo Ministarstvo je ovo isto reklo pre nekoliko meseci, objašnjavajući da i oni koji „zamrznu” poslovanje, mogu da ostvare pravo na davanja. 

Pročitaj i:

Došlo je vreme da se vrati 100 evra: Kreću poskupljenja, a od najavljenih 20 novih ekonomskih mera ni traga

Sećate se ogromnih redova ispred Palate pravde? Bili su bespotrebni

Verujemo da će zvanični odgovori stići pre nego što prođe rok za podizanje novca s namenskih računa, do tada je možda bolje da ništa ne dirate.