Da li je realno da je gradska inspekcija naložila operatorima da uklone CarGo aplikaciju?

Vest koja nikome nije jasna. 

Petar Paunović
09/09/2020

Gradska inspekcija uputila je izvršno rešenje operatorima javnih komunikacionih mreža i usluga na teritoriji Srbije da sa internet domena kompanije “CarGo tehnolodžis” iz Beograda uklone aplikaciju ove kompanije, piše RTS pozivajući se na Tanjug.

Ako niste rezumeli ovu vest, niste jedini. Ne razumeju je ni u kompaniji CarGo, u kojoj su nam rekli da nemaju komentar. Zato smo odlučili da raščivijamo o čemu se ovde radi.  

Da bi operator koji ima ugovor sa kompanijom Car.Go izbacio sa mreže ovo domaće preduzeće, prvo mora da se donese sudska odluka u Srbiji. Zatim, nadležno ministarstvo preko diplomatskih kanala šalje zahtev i odluku domaćeg suda u zemlju u kojoj je sedište operatora. Tek ukoliko centrala operatora odobri da se domen ukloni, do toga može da dođe. Međutim, i za to postoji mogućnost borbe na sudu u zemlji u kojoj je sedište operatora.

Pročitaj i: 

CarGo u Kafkinom Procesu: Stručnjaci poručili inspekciji – aplikacija je jedno, domen nešto drugo

Operatori potvrdili za Startit Dnevnik: „Nije nam stiglo rešenje za uklanjanje CarGo aplikacije”

Međunarodna praksa kaže da se odluke o uklanjanju nekog domena donose uglavnom u slučajevima kada je kompanija prestala sa radom ili ukoliko je preduzeće na svom sajtu objavljivalo neprimeren sadržaj. To ovde nije slučaj. 

U svakom slučaju, gradska inspekcija nije nadležna i nema moć odlučivanja po ovom pitanju. Ostaje nejasno i zašto se u čitavoj priči pominju aplikacije, koje nisu u nadležnosti operatora?

Aplikacija CarGo namenjena je povezivanju osoba kojima treba prevoz i vozača koji taj prevoz nude. Svaki korisnik može na svoj telefon da instalira tu aplikaciju, koju pronalazi u prodavnicama aplikacija. Kako bi je koristio, potreban mu je internet koji nude tri mobilna operatora u zemlji, mada može da se koristi i bežičnim internetom.

Deluje kao vrlo jednostavna i poznata stvar, ali očigledno to nije bila osobama koje stoje iza ove vesti.

Koje aplikacije će neko imati na svom telefonu zavisi od operativnog sistema koji koristi, tačnije od toga koja mu je prodavnica aplikacija dostupna. To znači da je način da vam se neka aplikacija ne nađe na telefonu, da ih nema u Google Play, App Store ili AppGallery prodavnicama. 

Preciznije, ako bilo koja država želi da onemogući pristup nekih aplikacija svojim građanima, adresa su im kompanije Google, Apple i Huawei. No, u ovom slučaju je ideja u brisanju samog domena kompanije, što znači da o aplikacijama uopšte ne mora da se govori – one će nestati kada bude ugašen i sam domen. 

Ko je u čitavoj ovoj priči pomešao nadležnosti, resore i odgovornosti, verovatno je stvar koju će nam u narednim danima objasniti gradska vlast ili neko drugi. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 9. Septembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ