Jedan koledž u Letoniji još uvek drži predavanja iz zastarelog programskog jezika COBOL, tako da je američka država Severna Dakota angažovala dva programera iz te zemlje da upravljaju i održavaju sistem za osiguranje nezaposlenih, piše Inforum.

Budući da veoma mali broj ima ekspertizu u radu mejnfrejm računara iz osamdesetih godina prošlog veka, državni zvaničnici su morali da potraže pomoć preko okeana. U pokušaju da modernizuje zastareli mejnfrejm i unapredi ostale tehnološke programe, guverner Severne Dakote želi da izdvoji 105 miliona dolara iz budžeta.

„Trenutni mejnfrejm za osiguranje nezaposlenih je nekim čudom zakrplje, pod velikom cenom, kako bi nas sproveo kroz period pandemije, ali je tehnologija iz 1980-ih odavno završila svoj vek i gotovo je nemoguća za upravljanje”, napisao je guverner u svom predlogu.

Deo „velike cene” je unajmljivanje dva letonska izvođača radova, koji spadaju u mali broj ljudi na svetu koji mogu da se izbore sa komplikacijama mejnfrejma, rekao je tehnički direktor IT odeljenja Severne Dakote.

On je ovu tehnologiju uporedio sa klasičnim automobilima. Stara kola mogu da prevezu osobu od tačke A do tačke B, ali su moderni automobili daleko efikasniji i jeftiniji od klasičnih, kojima su često potrebni specijalni delovi i dodatno održavanje.

Predloženi budžet guvernera da je još nekoliko državnih sistema zastarelo, poput onih za procesuiranje uplata za hraniteljske porodice, kao i onaj odeljenja za transport. On je dodao i da je bitno da se ovi sistemi unaprede kako bi se zaštitili od napada hakera.

Nešto slično se desilo, mada na mnogo ozbiljnijem nivou, kada su pre deset dana napadnute američke agencije zadužene za nuklearno oružje.