Agencije zadužene za nuklearno oružje u SAD napadnute od strane hakera

„Ovaj napad je do sada najjasniji znak da su hakeri uspeli da pristupe jezgru sistema za bezbednost SAD.”

Marko Marković
18/12/2020

Hakeri su provalili u mreže Ministarstva energetike SAD i Nacionalne uprave za nuklearnu bezbednost (NNSA) koja održava zalihe nuklearnog oružja te zemlje, u okviru napada na nekoliko federalnih agencija, potvrdili su zvaničnici, prenosi Politico.

NNSA troši najveći deo budžeta Ministarstva energetike, iako ne privlači previše pažnje javnosti. Takođe su napadnute nacionalne laboratorije Sandia i Los Alamos, koje su deo Savezne regulatorne komisije za energetiku (FERC), a sprovode istraživanja u vezi sa korišćenjem nuklearne energije u civilne svrhe, ali i za izradu atomskog oružja. Meta je bila i Kancelarija za bezbedan prevoz, koja je zadužena za transport obogaćenog uranijuma i drugih materijala koji su neophodni za održavanje nuklearnih zaliha.

Zvaničnici su rekli da je FERC pretrpeo više štete od ostalih agencija, ali nisu ulazili u dalje objašnjavanje. Savezni istražitelji su češljali mreže u poslednjih nekoliko dana da bi utvrdili čemu su hakeri mogli da pristupe i ukradu. Budući da je istraga još uvek u toku, za sada se ne zna kolika je šteta, i da li ona uopšte postoji.

„Do ovog trenutka je otkriveno postojanje malvera samo u poslovnim mrežama, i nije uticalo na funkcije ključne za nacionalnu bezbednost. Kada je Ministarstvo energetike otkrilo ranjivi softver, istog trenutka su se preuzeli koraci da se otkloni rizik, i sav ranjivi softver je isključen sa mreže“, izjavila je zvaničnica Ministarstva.

Ovaj napad je do sada najjasniji znak da su hakeri uspeli da pristupe jezgru sistema za bezbednost SAD. Veruje se da su hakeri dobili pristup saveznim agencijama kompromitujući softversku kompaniju SolarWinds, koja prodaje proizvode za IT upravljanje stotinama klijenata iz državnog i privatnog sektora.

FBI, Agencija za sajber sigurnost i bezbednost infrastrukture, i Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, potvrdili su dešavanja i dali zajedničku objavu.

„Situacija se razvija i, dok nastavljamo da radimo na razumevanju punog obima kampanje, znamo da je uticala na mreže unutar savezne vlade.”

Vlada SAD još uvek nije nikoga konkretno optužila za napad, ali eksperti za sajber sigurnost kažu da ovakva aktivnost nosi oznake ruskih obaveštajnih službi.

Marko Marković

Objavio/la članak.

petak, 18. Decembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije