Čitanje nedeljom: Top 10 preporučenih knjiga u 2016-oj

U 2017. godini nastavljamo da čitamo nedeljom zajedno. Zato smo odlučili da je započnemo preporukama iz godine iza nas.

Tokom 2016. ste na našem blogu mogli da pronađete puno preporuka za čitanje. Izdvajamo vam 10 najznačajnijih knjiga koje su gosti naše rubrike izdvojili tokom prošle godine:

Životni ciklus preduzeća, Isak AdižesPreporuka Branislave Gajić Stanojević:

branislava-gajic-infostudOvo su osnove upravljanja firmom, knjiga objašnjava načešće zamke i izazove svake faze razvoja i daje lepu sliku o tome kako menadžment mora da se prilagođava zahtevima sledeće faze razvoja ili, ako ne može da se prilagodi, bolje je da upravljanje prepusti nekom drugom ko to ume. Iako ovo nije uobičajena startapolika litereatura, preporučujem je i ljudima koji pokreću svoje startape jer svaka firma, ako uspe da krene putem dugoročnog razvitka, mora da iz startap faze pređe u upravljanje poslovanjem koje zahteva malo drugačije principe organizacije, a da pritom ne preraste u birokratiju.

The Second Bounce of the Ball Sir — Preporuka Danice Radišić:

danica-radisicKnjigu sam pročitala u trenutku kada mi se firma raspadala. Baš ova knjiga možda je i uticala na to da se Krazy Fish ipak ne raspadne i da se vrati na noge. U avgustu firma slavi šest godina rada na Balkanu i godinu dana poslovanja na američkom tržištu.

Ronald Koen je čovek koji je u finansijskim krugovima poznat kao otac britanskog venture kapitala i veliki pobornik socijalnog preduzetništva, još od 90ih godina prošlog veka.

Kad završite sa knjigom možete da pređete na YouTube i pogledate ama svaki govor i intervju koji je isti čovek ikad dao – nećete preterati.

Product Success blog i knjiga istog autora Inspired: How To Create Products Customers Love — Preporuka Marka Anastasovog:

Marko AnastasovUkoliko upravljate razvojem proizvoda onda odličan izvor znanja proisteklog iz iskustva u Silikonskoj Dolini. Svi mi radeći učimo kroz greške, ali nije loše da neke greške i preskočimo, jer u product managementu puno grešaka dovodi do gašenja proizvoda ili firme. Mislim da ovaj materijal može dobro da legne nakon bar nekoliko godina provedenog u product management poslu.

Marti ne priča o nekom skupu inkrementalnih poboljšanja procesa; njegov stav je da velika većina firmi, pa i u sred San Franciska, radi potpuno pogrešno. U ovom tekstu nabraja i opisuje karakteristike najboljih timova. Sve ima jako smisla kada se pročita, a u praksi je izuzetno teško sprovoditi u kontinuitetu.

Poke the box — Preporuka Željka Crnjakovića:

zeljko-crnjakovicSet Godin je osoba koju ne treba zaobići kada pričamo ne samo o svetu marketinga, već uopšte o svetu biznisa. Ovaj izuzetni autor na veoma upečatljiv način stavlja fokus na to kako sve svet menja i kako ne treba više gledati na sebe kao samo deo neke industrijske mašinerije već kao pojedinca čiji uspeh zavisi samo od sebe samog. Poke the box je u najkraćem opisu knjiga o preuzimanju inicijative i kontrole nad onim što radimo, kao i izlasku iz komfor zone.

Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration

Ova knjigu preporučili su Kristina Jazinka Nikolić i Aleksandar Vacić:

kristina-jazinkaSjajna priča o Pixaru, kreativnosti i inovacijama koje su uneli u svoje animirane filmove i time bitno uticali na popularnu kulturu. Isto tako ova knjiga u mnogo detalja predstavlja i korisno štivo za sve ljubitelje menadžmenta i upravljanja procesima u nemilim i turbulentnim okolnostima.

Aleksandar je ovu knjigu čitao u trenutku pisanja preporuka:

Priče o tome kako se stiže do visina su česte i rado deljene ali su meni uvek bile zanimljivije one o tome kako ostati “gladan” novih uspeha i izazova nakon što dospeš na vrh.

The Best interface is no interfacePreporuka Milovana Jovičića:

milovan-jovicicKnjiga koja menja svest i poglede na današnje shvatanje rešavanja problema koristeći informacione tehnologije.

Autor opisuje popularne tendencije u dizajnu gde je pažnja dizajnera usmerena na takmičenje u što lepšem i posećenijem Dribble portfoliu, uspešnijim aplikacijama i boljem engagement-u na sajtovima – i pokazuje na više zanimljivih primera da rešenje problema nije jednoznačno i ne svodi se na izradu aplikacija i web sajtova/servisa, već da je potrebna promena paradigme – razmišljanje u pravcu automatizacije, pametnijem korišćenju senzora u uređajima, proaktivnosti aplikacija – zanovanom na veštačkoj inteligenciji i predviđanju ponašanja na osnovu prikupljenih prethodnih iskustava.

Novootkriven i moderan pristup dizajnu, koji je Krishna spoznao i hrabro uobličio.

Smart Cities – Big Data, Civic Hackers, and the Quest for a New Utopia  — Preporuka Kristine Jazinke Nikolić:

kristina-jazinkaŽivimo u vremenu značajnih tehničko tehnoloških novina. Verujem da se nalazimo u jednom veoma posebnom trenutku istorije ljudskog razvoja u kome smo svedoci velikog praska ubrzanog urbanog rasta, tehnoloških inovacija i digitalne sveprisutnosti, koje kombinujući sopstvene snage menjaju i transformišu gradove oko nas. Kao odgovor na ove izazove gradovi, tehnološki  giganti, a u poslednje vreme sve više i startapi kreću da nude svoja IT rešenja u ovim oblastima.

Na taj način mašine su “propričale” jedna sa drugom, kroz/uz pomoc ugrađene senzori na gradskim infrastrukturama koji prikupljaju ogromne količine podataka konstantno “hraneci” baze otvorenih podataka skladištene na super velikim serverima koje super brzi računari obrađuju, ukrštaju i donose neke vrednosti…

Sa petogodišnjim iskustvom preduzetnice u industriji inteligentnih gradskih tehnoloških inovacija, tema pametnih gradova i IoT tehnologija me jako zanima. Preporučujem ovu knjigu jer na jednostavan i zanimljiv način priča priče o gradovima i nudi pregršt primera i rešanja koja su neki od gradova uspešno primenili.

The AI Revolution: The Road to Superintelligence i Our Immortality or Extinction — Radi se o esejima Tima Urbana sa Wait But Why sajta, a preporučio ih je Aleksandar Vacić:

Artifical Inteligence i razne inkarnacije istog su sve češće tema u IT svetu: Google Now, Siri, ViV, Assitant pa razni roboti itd. U celom tom ludilu, vredi se vratiti na onaj jedan čuveni citat iz Jurassic Park filma:

“in all the excitement of being able to do something extraordinary, they never stopped to ask themselves should they do it”.

U tom duhu, ne mogu dovoljno preporučiti ove eseje. Zdravog razuma nikada dosta.

Algorithms + Data Structures = Programs   — Preporuka Gorana Milovanovića:

goran-milovanovic-data-scienceKnjiga iz ‘76 iz koje sam učio da programiram, iz pera (tastature, nisam siguran) jednog od najznačajnijih ljudi u programiranju 20. veka (autor programskog jezika PASCAL na kome su školovane generacije, te jezika Modula-2 koji ga bitno proširuje, i mnogih drugih), kada su stvari otkrivene onakvima kakvim ih i danas koristimo u razvoju softvera.

Svako ko ozbiljno voli kompjuterske nauke i sprema se za rešavanje žešćih problema programiranjem bi morao da je pročita.

Do mene je došla ranih 90-ih, u vidu nekoliko fotokopiranih, neuvezanih povelikih poglavlja, i okupirala me godinama, mahom u PASCAL, mahom na jednom Atari ST sa monohramtskim monitorom.

Niklaus Virt će vam pokazati koliko je pristup struktuiranju podataka, u suštini, već definisao rešenje njihove obrade još i pre ispisivanja koda. Naučiće vas da mislite kompjuterom, ne da ga programirate. Dragulj.

The Art of Computer ProgrammingPreporuka Zorana Gašića:

zoran-gasicNažalost, u poslednje vreme sve više se bavimo copy/paste programiranjem, a sve manje pravim programerskim izazovima.

Ova knjiga je referentna tačka za svakog developera. Teška i naporna za čitanje i razumevanje. Ako ste samouvereni u svoje programersko umeće, čitajući, shvatićete da bi trebalo ipak biti malo skromniji.

+ Top 5 podcasta za 2016-tu

U Čitanju nedeljom, međutim, predlagani su i neki zanimljivi materijali koji nisu nužno knjige. Takvi materijali najčešće su bili u obliku podcasta. Kao dodatak ovoj listu, sledi top prošlogodišnjih 5 podcasta:

99% invisible — Preporuka Aleksandra Vacića:

Kao veliki fan podcasta kao forme i ko-autor jednog, ne mogu da propustim da preporučim neki.

Epizode ovog podcasta su kratke, obično 20–30 minuta, vrhunski producirane i obrađuju samo jednu temu.

I uvek su zanimljive; da li ste znali kako su nastale S, M, X, XL i slične veličine ili kako je uopšte nastao pojam prosečne osobe koji se često koristi u statistici? Da je reč “infrastruktura” mlađa od većine nas? Ili da je Čile 1970-tih pod Aljendeom pokušao da implementira sajbernetiku kao formu upravljanja državom? Ludilo :)

Entrepreneur on firePreporuka Željka Crnjakovića:

zeljko-crnjakovicDžon je podigao podcasting na jedan totalno novi nivo. Pored toga što ima izuzetne epizode u kojima priča o preduzetničkim pričama sa najraznovrsnijim gostima, on je jedini podcast koji je uspeo da održi fantastični tempo od – jedna epizoda svaki dan! Važi za izuzetnog podcast-era ali isto tako radi i na unapređenju podcast kulture koja je svaki dan sve jača, kroz webinare i još dodatnog sadržaja.

SerialPreporuka Nemanje Čedomirovića:

nemanjaSada već kultni podcast Serijal na neobičan način priča priče i stvara gotovo filmski užitak u podcast formatu.

The #maketechhuman — Preporuka Kristine Jazinke Nikolić:

kristina-jazinkaKada se umorite od čitanja, preporučujem da pustite podcast The #maketechhuman (iza kojeg stoji WIRED Brand lab) koji na jedan vrlo opušten i duhovit način predstavlja teme poput primene veštačke inteligencije, povreda i ugrožavanja privatnosti građana pametnih gradova, kao i sajber bezbednosti u pametnom okruženju.

Four Hour Work Week — Preporuka Nemanje Čedomirovića:

nemanjaVeć pomenuti Tim Feris hostuje odličan podcast. U svojim epizodama pokušava da dopre do najuspešnijih svetskih osoba i od njih izvuče savete kako su oni krenuli, šta je to što ih razlikuje od svih ostalih i kako da primenimo neke od njihovih saveta.

Za početak možete poslušati Arnolda Švarcenegera u izdanju koje se retko negde može videti ili preslušati.

+ Top 3 video-snimka

Bilo je i preporuka različitih video-snimaka, te za kraj ove liste, izdvajamo 3 koja, po mišljenju gostiju rubrike, obavezno morate pogledati:

How to run a company with (almost) no rules — Preporuka Nemanje Čedomirovića:

nemanjaPomenuo sam članak o kompanijama u kojima nema menadžera, ovde možete poslušati kako sve to zapravo funkcioniše u praksi.

FredTalks, Frenk AbagnejlPreporuka Branislave Gajić Stanojević:

branislava-infostudČuveni prevarant koji sada radi za FBI, a čiji život je ispričan u filmu „Uhvati me ako možeš“. Pola sata ovog govora prođu u dahu, koliko je priča zanimljiva :) A osim zanimljivosti, njegova priča je i podsetnik o tome šta sve možete uraditi ako uzimate prilike koje vam se nude, ali i da stvari nisu možda uvek onakve kakve se čine na prvi pogled i da smo svi mi zapravo više od našeg posla i da moramo voditi računa o sebi i svojoj porodici.

Ex MachinaPreporuka Zorana Gašića:

zoran-gasicFilm koji se na intrigantan nacin bavi tematikom AI-a. Vlasnik velike kompanije angašuje jednog od svojih programera da testira najnoviji AI proizvod u vidu humanoidnog robota.

 

Bilo da odaberete knjigu, podcast ili video, želimo vam da uživate u sadržaju i verujemo da ćete nakon završetka biti bogatiji novim, korisnim znanjima.

Već narednih nedelja, neki novi gosti će za vas i nas preporučiti svoje omiljene knjige.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Dimitrije Milenković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu