Brides2bride, startap iz Beograda, pravi platformu za organizovanje vjenčanja

Mnogi će se složiti da je vjenčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu svakog čovjeka. Međutim, iako organizacija izgleda jednostavna, i ništa nije bitno osim osobe koju volite, u praksi je malo drugačije. U organizaciju je potrebno uložiti veliki napor, skoro godinu dana rada, povezivanje oko 30 različitih firmi sa uslugama koje pružaju u jednu

Uglješa Erić
22/11/2013

Mnogi će se složiti da je vjenčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu svakog čovjeka. Međutim, iako organizacija izgleda jednostavna, i ništa nije bitno osim osobe koju volite, u praksi je malo drugačije.

U organizaciju je potrebno uložiti veliki napor, skoro godinu dana rada, povezivanje oko 30 različitih firmi sa uslugama koje pružaju u jednu cjelinu, te učiniti taj dan savršenim. Kada buduća mlada počne organizaciju sopstvenog venčanja, u većini slučajeva umjesto uživanja doživi neviđeni stres.

Nikola Vučićević, koji je idejni tvorac servisa, se već nekoliko godina bavi organizacijom vjenčanja. Direktan rad na organizaciji nekoliko stotina vjenčanja mu je pružio niz uvida u ovaj proces i ideje o tome koje probleme bi mogao da riješi tehnologijom.

Kako Nikola navodi, mnoge bivše mlade žele da se bave organizacijom venčanja i Brides2bride.com im omogućava upravo to. U pitanju je platforma na kojoj bivše mlade na osnovu “word of mouth” marketinga organizuju venčanja budućim mladama, skupljaju poene kako bi napredovale i postale organizatorke venčanja.

Za sve to dobijaju novčanu nadoknadu od firmi koje preporuče, a koje su učestvovale u organizaciji njihovog venčanja. Za buduće mlade platforma je besplatna, i pomaže da na osnovu iskustva bivših mladi organizuju sopstveno venčanje.

Kako sve funkcioniše?

tekst-body-b2b

Platforma funkcioniše tako što bivša mlada pravi svoj profil na koji stavlja kompanije koje su učestvovale u njenom vjenčanju (restoran, salon vjenčanica, poslastičarnicu…). Bitno je napomenuti da uključuje samo firme čijom je uslugom bila zadovoljna – da bi i mogla da ih iskreno preporučuje i daje kompletne informacije o njima. Zatim se firmama šalje zahtjev na verifikaciju.

Firma provjerava da li je pružila mladi uslugu, i da li želi da je ta mlada preporučuje. Buduća mlada dolazi na platformu, pravi svoj profil u kome navodi kakvo vjenčanje želi, koji mjeseci su okvirno u opticaju, grad, broj gostiju, budžet… I šalje upit.

Upit se postavlja na “berzu” gdje bivše mlade daju svoje “ponude” za preporuku i informacije. Na početku svakog mjeseca bivše mlade dobijaju određeni broj kredita. Prilikom davanja svake ponude, broj kredita se smanjuje.

Ukoliko ostane bez kredita, može ih dokupiti ili čekati sledeći mjesec. Cilj je ograničiti broj javljanja i davanja ponuda u normalnom, racionalnom broju. Buduća mlada na osnovu ocjena, poruke koju je dobila, slika sa venčanja bivše mlade i kriterijumima koje je postavila,  bira “mentorku” ili mentorke za tražene upite.

Tu počinje proces pripreme, razmjene iskustava, informacija, savjetovanja…  Sledi povezivanje sa odabranom firmom, pomoć prilikom pregovora, organizacije, konačnog odabira. Na kraju mlada ocjenjuje “mentorke” za pruženu preporuku i pomoć tokom organizacije, kao i ocjenu firmi za pruženu uslugu.

Firma kupuje kredite i isplaćuje mentorki bonus za pruženu preporuku i pomoć  koju je pružila novom klijentu. Proces se zaokružuje tako što mlada koja je prošla kroz organizaciju, dobija mogućnost da aplicira na platformi i sada ona postane mentorka nekim novim budućim mladama.

Potencijal tržišta

Nikola kaže da je za startap interesantno kako lokalno tako i globalno tržište. Prije svega USA i Britanija. To su tržišta na kojima se diktiraju trendovi vezani za vjenčanja. Prvih par mjeseci do lansiranja pune funkcionalne platforme, platformu su testirale djevojke iz Srbije. O samom potencijalu i vrijednosti tržišta Nikola navodi:

Samo u Srbiji se godišnje organizuje 35 000 venčanja.  Vrednost tržista je između 200 i 300 miliona evra. I to likvidnog novca, što je udanašnje vreme činjenica kojom teško koji sektor može da se pohvali.

Cilj za Srbiju je 1 do 3% tržišnog učešća, odnosno organizovanih venčanja kroz platformu u periodu od  18 meseci. Što se globalnog tržišta tiče, mislim da ova informacija govori najviše: 2.5 miliona venčanja godišnje u SAD sa prosečnim budžetom  od 27.000$. Ogromno tržište, još veći novac.

Gdje je startap sada?

Prva verzija platforme je napravljena i već ima korisnice koje testiraju platformu. Internacionalna verzija se može naći na http://brides2bride.com/ dok je verzija na našem jeziku dostupna na http://sr.brides2bride.com/ i ako ste bivša ili buduća mlada, možete da napravite svoj nalog.

tekst1b2b

O zainteresovanosti najbolje govori činjenica da se za prvih 7 dana registrovalo preko 150 korisnica koje žele da isprobaju servis.

Startap je pobedio na nedavno održanom StarTreku i u međuvremenu započeo pregovore sa prvim investitorima.

Šta su budući planovi?

Nikola je trenutno na Startap akademiji gdje uči da kako da poboljša pristup izdrade i kako najbolje da dođe do vrijednih povratnih informacija. Zvanično lansiranje servisa je planirano za 3 sedmice, a startap će, po riječima osnivača, vrlo brzo preći granice Srbije.

Ako ste odlučili da stanete na ludi kamen, srećno, i posjetite brides2bride da imate makar jedan problem manje.

 

Uglješa Erić

Objavio/la članak.

petak, 22. Novembar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Goran

subota, 23. Novembar, 2013.

Upoznao sam Nikolu na startup standup-u i pričao je baš o ovoj ideji, i baš mi je drago da sad vidim što je ostao odlučan i počeo sa realizacijom. Srećno

carsedia

petak, 22. Novembar, 2013.

offtopic: Da li postoji mozda nacin da se napravi i neka vrsta online "Startup akademije" gde bi prijavljeni stratupi mogli online (skype, hangout) da ucestvuju u svom razvoju i edukaciji?

Nikola

petak, 22. Novembar, 2013.

U tekstu je delom objašnjeno šta dobija bivša mlada: "Za sve to dobijaju novčanu nadoknadu od firmi koje preporuče, a koje su učestvovale u organizaciji njihovog venčanja." Bivše mlade nakon uspešno realizovane preporuke dobijaju novčanu nagradu, poene, i ocenu mlade kojoj su pomogle. - u daljoj realizaciji vec vidim fake profile restorana i ostalih pruzaoca usluga kao “mlade” koje sugerisu svoje usluge Upravo ovo je bila prvi problem koji rešavamo - lažne informacije. Da bi bivša mlada postala deo platforme, potrebno je verifikacija minimum tri firme koje su učestvovale u njenom venčanju. Tako da je skoro nemoguće praviti lažni profil. U slučaju da se to i desi, vrlo brzo će ih negativni komentari eleiminisati. Ocenjivanje budućih mladi nakon završene usluge je jako bitno, pa svako igranje sa njihovim poverenjem će vrlo brzo potencijalne lažne profile eliminisati.

anon

petak, 22. Novembar, 2013.

a sta ima od svega toga bivsa mlada, koja bi jos trebala da plati da bi nekom dala preporuku? u daljoj realizaciji vec vidim fake profile restorana i ostalih pruzaoca usluga kao "mlade" koje sugerisu svoje usluge