Borba za obezbeđivanje interneta u udaljenim predelima — Huawei nudi internet infrastrukturu severu Kanade

Velika prepreka je nepoverljivost javnosti, čemu je doprinela i sama kanadska Vlada koja je po nalogu SAD uhapsila Meng Vandžu, CFO-a kompanije.

Po procenama kanadske Vlade, oko 5,4 miliona ljudi — ili 15 odsto populacijenema pristup internetu visoke brzine. Većina njih živi na severu ili u zabačenim, seoskim područjima.

Gradonačelnica jednog takvog mesta, Ikaluita, izjavila je kako je situcija veoma nestabilna, pošto je dovoljno da se desi jedan problem i da građani izgube mogućnost slanja i primanja elektronske pošte, uzimanja para iz bankomata ili kupovine goriva i namirnica u prodavnicama.

Kanadska Vlada je zato obećala da će do 2031. godine obezbediti brzi internet svakom domu, za šta je izdvojen budžet od 4,5 milijarde dolara. Ovo suma je, naravno, privukla niz kompanija koje bi mogle da izvedu neophodne radove. Ko god da izađe kao pobednik, imaće ogroman uticaj na stanje interneta u Kanadi tokom sledeće decenije.

Između ostalih, kineska tehnološka kompanija Huawei je ponudila da izgradi infrastukturu za internet na kanadskom severu. Reakcije na ovu mogućnost su mešovite, uzevši u obzir tekući ekonomski rat između SAD i Kine, kao i istoriju odnosa Kanade i Huawei-ja.

Izgradnja i održavanje infrastrukture za internet, kao uostalom i svake druge kompleksne fizičke infrastrukture, nisu nimalo jeftini. U zabačenim predelima kao što je kanadski sever ovo znači da Vlada i kompanije moraju da izdvoje velika sredstva za veoma mali broj korisnika.

Pošto ima manje ugrađenih optičkih kablova, mnoge zajednice u ovim područjima zavise od satelita kako bi se povezale na internet. Ta pokrivenost je, opet, mestimična, spora i skupa. Zato stanovnici Ikaluita plaćaju po tri puta više za tri puta sporiji internet, koji je još ograničen količinom podataka koja može da se skine.

Huawei je ovde prepoznao priliku. Dok za mnoge druge kompanije ovaj poduhvat predstavlja izazov, Huawei se već ustoličio kao jedan od lidera u sprovođenju 4G usluge u severnoameričkim ruralnim predelima. Tako je kanadski ogranak kompanije u julu najavio da će, u partnerstvu sa lokalnim telekomunikacionim kompanijama, proširiti satelitsku pokrivenost na još 70 zajednica na severu.

Velika prepreka je nepoverljivost javnosti prema kineskom gigantu. Ovome je doprinela i sama kanadska Vlada koja je po nalogu SAD uhapsila Meng Vandžu, finansijsku direktorku Huawei-ja, pod optužbom da se bavila špijunažom. Meng je, posle skoro godinu dana, još uvek u pritvoru.

Strahovanja su da bi u slučaju davanja kontrole Huawei-ju, oni mogli u bilo kom trenutku da isključe internet usluge i tako odseku sve zajednice na severu. Takođe, ukoliko im se omogući uloga u izgradnji 5G mreže, koja može da prenosi mnogo veću količinu podataka i obezbedi podlogu za autonomne automobile i pametne gradove, mnogi se plaše da će Huawei to iskoristiti kako bi šijunirao građane.

Zbog toga su SAD i Australija već zabranile kompaniji da daje tehniku lokalnim telekomunikacionim kompanijama, a Indija i Ujedinjeno Kraljevstvo razmatraju iste poteze.

Budući da su skoro svi u razvijenim gradovima povezani na internet, tehnološke kompanije su sada na nišan uzele zabačenije sredine. Huawei je samo jedna od njih.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu