Bivši i sadašnji direktor Twittera napadaju apolitičnost u biznisu: „Prvo će biti streljani sebični kapitalisti”

„Svi sebični kapitalisti koji smatraju da je moguće odvojiti biznis od društva biće prvi streljani kada dođe do revolucije”, dodao je zatim bivši direktor Twitter-a u raspravi na toj društvenoj mreži.

CEO Twitter-a postao je jedan od najvećih kritičara novog, apolitičnog pravca u kom je odlučila da krene kompanija Coinbase, ali se nedugo zatim i sam našao na udaru kripto zajednice.

Generalni menadžer Coinbase-a, jedne od najvećih platformi za razmenu kriptovaluta, objavio je tekst u kome najavljuje da će se ta kompanija u budućnosti fokusirati samo na svoju misiju i izbeći politički aktivizam. Dok bi neke ljude moglo da začudi zašto uopšte postoji potreba da se tako nešto izgovori, veliki deo javnosti u SAD osuđuje ovu odluku.

Jedna takva osuda dolazi od prvog čoveka Twitter-a Džeka Dorsija, inače poznatog po snažnim stavovima o nizu društvenih i političkih pitanja zbog kojih je i sam trpeo kritike. Smatra da apolitičnost stoji u suštoj suprotnosti sa osnovnim principima kriptovaluta, kojima se bavi Coinbase, i da je upravo društveni aktivizam suština kriptovaluta.

Bitcoin (ili ‚‚kripto”) predstavlja direktni aktivizam protiv neproverljivog i isključujećeg finansijskog sistema koji ima negativan uticaj na veliki deo našeg društva. Važno je da bar prepoznaš povezane društvene probleme sa kojima se tvoji potrošači svakodnevno suočavaju”, napisao je direktor Twitter-a u odgovoru na tvit CEO-a Coinbase-a.


Stav prvog čoveka na čelu Twitter-a ne treba da čudi budući da je on već duže vreme zagovornik Bitcoin-a i blokčejna — tehnologije na kojoj je ova kriptovaluta zasnovana. On ih koristi kao primer svežih tehnoloških inovacija koje mogu da utabaju put ka većoj sigurnosti.

Međutim, njegovo mišljenje o nameri Coinbase-a da bude apolitičan naišlo je na negativnu reakciju u kripto zajednici i među određenim investitorima.

Potpredsednik Founders Fund-a, fonda rizičnog kapitala, otišao je dotle da optuži CEO-a Twitter-a da je zaradio stotine miliona dolara upravo zbog toga što je „dolivao ulje na vatru” političkih polarizacija.

Ali, bivši direktor Twitter-a Dik Kostolo je izneo najsnažniju osudu na račun Coinbase-a u debati koja se rasplamsala upravo na Twitter-u. On je na svom nalogu objavio tvit u kome je napisao da će „svi sebični kapitalisti koji smatraju da je moguće odvojiti biznis od društva biti prvi poređani uza zid i streljani, kada dođe do revolucije”.

< script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″>

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu