Vrednost bitcoina je skočila za više od 15 odsto, nakon što je objavljeno da je kompanija Tesla uložila 1,5 milijardi dolara u najpopularniju kriptovalutu. Tako je cena bitcoina u trenutku bila 44.526 dolara. 

„U januaru smo izmenili svoju investicionu politiku kako bismo povećali i učinili raznovrsnijim povrat od uložene govotine (cash return), koja nam nije potrebna za održavanje likvidnosti”, navela je najvrednija kompanija električnih automobila u dokumentaciji podnetoj američkoj Komisiji za hartije od vrednoti i berzu (SEC).  

Kako objašnjavaju, oni žele da deo gotovine ulože u alternativnu rezervnu imovinu, uključujući i digitalnu imovinu. Uložili su 1,5 milijardi dolara tog novca u bitcoine, piše Block crypto.

„Štaviše, očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti početi da prihvatamo bitcoine kao oblik plaćanja za naše proizvode, u skladu sa važećim zakonima.”

Svakako, nakon ogromnog rasta prihoda Tesle, koji je pratio dolazak njegovog izvršnog direktora Ilona Maska na prvu poziciju liste najbogatijih, kompanija mora da nađe načine da čuva i ulaže novac. Međutim, u ovom trenutku odluka da se ulaže u bitcoin nije kontroverzna, kao što je to bila pre samo nekoliko meseci, iako smo već navikli da Mask prkosi pravilima.

Do sada su brojne kompanije, pa čak i investicioni fondovi, koji nisu bili spremni na takav rizik, uložili svoj novac u bitcoin. To je krajem prošle i početkom ove godine dovelo do velikog skoka i obaranja rekordne vrednosti ove kripto valute.

Pročitaj i: 

Domaće kripto kompanije će za licencu moći da se prijave pre datuma primene Zakona o digitalnoj imovini

Bitcoin emisije mogu da podignu globalnu temperaturu za 2°C do 2033. godine

Gde su i šta rade osnivači Tesle: Jedan tužio Ilona Maska, drugi dao otkaz