Bitcoin emisije mogu da podignu globalnu temperaturu za 2°C do 2033. godine

Istraživanje magazina Nature Climate Change pokazalo je da do ove brojke možemo doći i mnogo ranije.

Marko Marković
19/01/2021

Bitcoin bi mogao sam da proizvede dovoljno štetnih materija da podigne globalni nivo temperature za 2°C do 2033. godine ukoliko bude primenjen sličnom brzinom kojom su druge tehnologije prihvatane, rezultat je novog istraživanja magazina Nature Climate Change.

„Bitcoin je kriptovaluta koja ima ogromne hardverske zahteve, što se očigledno prevodi u veliku električnu potrošnju”, izjavila je jedna od autorki istraživanja.

Kupovina Bitcoin-a stvara transakcije koje se beleže i procesuiraju od stranje pojedinaca koji se nazivaju „rudari”. Oni grupišu svaku Bitcoin transakciju, koja je napravljena u određenom periodu, u blok. Blokovi se dodaju u lanac, koji je praktično „javna knjiga”. Proces verifikacije rudara, koji dešifruju računski zahtevan „dokaz rada” kako bi dobili Bitcoin-e, zahteva velike količine struje.

Ti zahtevi su pokrenuli mnogo poteškoća, kao i onlajn diskusija, oko toga gde treba postaviti postrojenja potrebna za rudarenje. Ono o čemu se ne priča dovoljno je uticaj na životnu sredinu koji ima proizvodnja tolike električne energije.

Tim istraživača je analizirao informacije kao što je energetska efikasnost računara koji se koriste za rudarenje Bitcoin-a, geografsku lokaciju rudara, i emisije CO2 gasa u tim zemljama. Na osnovu ovih podataka istraživači su procenili da je upotreba Bitcoin-a u 2017. godini proizvela 69 miliona tona pomenutog gasa.

Autori izveštaja su takođe izučavali kako su druge tehnologije bile prihvatane od strane društva, i stvorili su projekcije kako bi procenili kolike će emisije imati Bitcoin ukoliko bude rastao istom brzinom.

Zaključak je da, čak iako se to desi najsporije, ukupne štetne materije su dovoljne da zagreju planetu za više od 2°C za samo 22 godine. Ukoliko bude prihvaćen prosečnom brzinom ostalih tehnologija, do tog nivoa ćemo doći za 16 godina.

„Trenutno, štetne emisije od saobraćaja, stanovanja i hrane se smatraju za najveće krivce za klimatske promene koje se trenutno dešavaju. Ovo istraživanje pokazuje da bi trebalo da dodamo Bitcoin na tu listu”, izjavila je koautorka.

Čitav tekst istraživanja se može pročitati na sledećem linku.

Marko Marković

Objavio/la članak.

utorak, 19. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ