Besplatni časovi programiranja za decu u Startit Centru Vršac

Učimo osnovce da prave svoje igre u Scratchu u novootvorenom Startit Centru Vršac

Zoja Stojković
28/11/2016

Od 19-23. decembra u novootvorenom Startit Centru Vršac realizovaćemo kurs pravljenja igara u Scratchu za decu. Učešće na kursu je za decu besplatno, a kurs je namenjen deci uzrasta od III do VIII razreda osnovne škole.

U skladu sa školskim smenama, odredili smo dva termina u kojima možete upisati svoje dete:

Svaki dan od 9-12h;

Svaki dan od 15-18h.

O kursu

Scratch je programski jezik kao i zajednica korisnika. Omogućava deci od 8-16 godina (ali i odraslima kao i mlađima, uz pomoć roditelja) da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj naš kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom pet dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre. Cilj programa je da svako dete do kraja petog dana uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece sastavi jednostavnu igru sastavljenu od animacija i osnova računarstva.

1. dan — Upoznavanje sa grupom i sa Scratchom, te načinom na koji se koristi;

2. dan — Kreiranje i kontrolisanje elementa i načini na koji se stvara program i ispravljaju greške;

3. dan — Učenje o animacijama, od ubacivanja grafičkih elemenata do njihovog pokretanja i kretanja po ekranu;

4. dan — Ubacivanje zvuka i dijaloga, stvaranje scena;

5. dan — Načini na koji se svi prethodni elementi sklapaju u interaktivnu celinu, uključujući način da se prati stanje igre (početak, brojanje poena, kraj).

O predavaču

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio “Supersonic Parachute” timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim gejm dizajner i producent. Uporedo sa time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indie-scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom petnaest godina rada u pozorištu mnoštvom radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu Scratcha u dečijem kulturnom centru Agora u Segedinu, odlučio je da prilagodim zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

Depoziti su deo naše standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je Ugovorom. Do sada se nijednom nije desilo da nismo vratili depozit, a svedočanstva o tome možete pogledati i na komentarima naših prethodnih učesnika na ovom linku.

Utisci sa Leta dečijih programa u Beogradu

Kako je bilo na predhodnim kursevima i kakvi su utisci dece koja su prošla kroz naše programe, ali i roditelja možete pročitati u tekstovima koje je napisao naš predavač Ranko Trifković:

Kad deca više neće da gledaju crtaće: Utisci iz prve nedelje Leta dečijih programa

Tajna dobrog podučavanja je učenje kroz istraživanje — 2. nedelja dečjih programa

Utisci sa trećeg jednonedeljnog kursa programiranja igara u Scratchu

Bolje se uči uz jasan cilj — utisci nakon četvrte nedelja kursa programiranja za klince i klinke

Prijava

Pre prijave pogledajte dobro uslove za upis na kurs. Mesta se popunjavaju po principu “ko prvi mestu, njemu mesto”. Kurs se održava u Startit Centru Vršac, Sportsko-poslovni centar Milenijum.

Zoja Stojković

Objavio/la članak.

ponedeljak, 28. Novembar, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije