Besplatni kurs pravljenja igara u Scratchu za decu

Organizujemo besplatne kurseve pravljenja igara za decu do kraja godine

Prvi naredni kurs održava se u periodu od 5. do 11. decembra u Startit Centru Beograd. Za sredinu decembra zakazen je i kurs u novootvorenom Startit Centru u Vršcu – detalji i prijave možete naći ovde.

Za kurs u Beogradu možete se prijaviti putem forme na dnu strane.

Termini su:

Ponedeljak/Sreda/Petak: 9-12h ili 15-18h

Utorak/Četvrtak/Nedelja: 9-12h ili 15-18h

Na kurs se mogu prijaviti deca uzrasta od III do VIII razreda osnovne škole.

O kursu

Scratch je programski jezik kao i zajednica korisnika. Omogućava deci od 8-16 godina (ali i odraslima kao i mlađima, uz pomoć roditelja) da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj naš kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom pet dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre. Cilj programa je da svako dete do kraja petog dana uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece sastavi jednostavnu igru sastavljenu od animacija i osnova računarstva.

1. dan — Upoznavanje sa grupom i sa Scratchom, te načinom na koji se koristi

2. dan — Kreiranje i kontrolisanje elementa i načini na koji se stvara program i ispravljaju greške. Ubacivanje zvuka i dijaloga, te stvaranje scena.

3. dan — Učenje o animacijama, od ubacivanja grafičkih elemenata do njihovog pokretanja i kretanja po ekranu. Načini na koji se svi prethodni elementi sklapaju u interaktivnu celinu, uključujući način da se prati stanje igre (početak, brojanje poena, kraj)

 O predavaču

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio “Supersonic Parachute” timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim gejm dizajner i producent. Uporedo sa time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indie-scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom petnaest godina rada u pozorištu mnoštvom radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu Scratcha u dečijem kulturnom centru Agora u Segedinu, odlučio je da prilagodim zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

 • dete mora doneti svoj računar
 • mora biti u mogućnosti da prisustvuje svakom času kursa
 • mora dobro poznavati rad sa browserom na računaru — ako znaju da koriste mejl ili Facebook znaće i da rade sa nama (dakle ne na smartfonu ili tabletu, već desktop/laptop računaru)
 • pristojno ponašanje i neometanje nastave je nužan preduslov
 • mesta se dodeljuju onima koji se prvi prijave
 • prijave se primaju dok ima slobodnog mesta, najkasnije 3 dana pred početak kursa
 • roditelji rezervišu mesto klincima davanjem depozita od 2.000 dinara koji se vraća nakon kursa ukoliko je dete prisustvovalo svim časovima; u suprotnom, depozit se u vaše ime donira Svratištu za decu u Beogradu

Depoziti su deo naše standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je Ugovorom. Do sada se nijednom nije desilo da nismo vratili depozit, a svedočanstva o tome možete pogledati i na komentarima naših prethodnih učesnika na ovom linku.

Utisci sa Leta dečijih programa

Kako je bilo na predhodnim kursevima i kakvi su utisci dece koja su prošla kroz naše programe, ali i roditelja možete pročitati u tekstovima koje je napisao naš predavač Ranko Trifković:

Kad deca više neće da gledaju crtaće: Utisci iz prve nedelje Leta dečijih programa

Tajna dobrog podučavanja je učenje kroz istraživanje — 2. nedelja dečjih programa

Utisci sa trećeg jednonedeljnog kursa programiranja igara u Scratchu

Bolje se uči uz jasan cilj — utisci nakon četvrte nedelja kursa programiranja za klince i klinke

Prijava

Pre prijave pogledajte dobro uslove za upis na kurs. Mesta se popunjavaju po principu “ko prvi mestu, njemu mesto”.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Zoja Stojković

 • Thursday, 15. September 2016.

  Zojo, kralju, obećava članak s uličnim izrazima. Tipa – klinci. Svakako, možda je i najlepše kada deca uče da kodiraju, ili programiraju, jer će oni najviše promeniti svet.
  I najviše mi se dopada što biste donirali novac. :) Samo tvrdo!

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu