Pobednici prvog Belgrade Connect takmičenja — BreakAphasia, Circle Money i Future Reality Systems

Sa predstavnicima timova smo razgovarali o značaju takmičenja i planovima za predstojeći period.

Marija Gavrilov
22/02/2017
belgrade-connect-pitching

Prvi Belgrade Connect održao se 20. februara u organizaciji beogradskog Rotari kluba i KPMG-a. Tri ekipe su ovom prilikom odabrane da idu dalje na takmičenje Startup Connect u Berlinu: Future Reality Systems, Circle Money i Break Aphasia. Ovom prilikom vam predstavljamo ove mlade timove, sa čijim predstavnicima smo razgovarali o značaju takmičenja za njihov rad i daljim planovima.

Od hakatona do pobede

Jedna od ekipa koja je ušla u top 3 Belgrade Connect-a je Break Aphasia — tim nastao tokom MIT Hacking Medicine hakatona, okupljen oko mobilnog rešenja koje će pacijentima sa afazijom ubrzati oporavak. Uroš Mitić, koji se na hakaton prijavio sa idejom da izgradi rešenje za svog oca sa afazijom, kaže da je odličan plasman na takmičenju potvrda da je projekat na pravom putu.

uros mitic

Ovim smo dobili priliku da se upoznamo sa medtech startap scenom u Berlinu, što za nas ima poseban značaj. Što se samog projekta tiče, trenutno radimo na razvijanju aplikacije neophodne za same pacijente.

To uključuje i razgovore sa terapeutima kako bi na najbolji mogući način preneli njihovo znanje i iskustvo u formu koja će im olaksati rad sa pacijentima, a pacijentima pružiti šansu za brzi oporavak. Takođe, uporedo radimo na backendu za portal namenjen terapeutima.

Planovi za naredni period uključuju upoznavanje što većeg broja logopeda, medicinskih radnika i institucija sa projektom, testiranje beta verzije platforme kao i dalji rad na prilagođavanju platforme pacijentima sa različitim poteškoćama u govoru, koje nisu nužno posledica afazije.

AR i VR u domaćoj izradi

Future Reality Systems ekipa razvija VR i AR aplikacije za nekoliko industrija, uključujući arhitekturu, obrazovanje i turizam. Međutim, na Belgrade Connect-u su prezentovali drugu, eksperimentalnu stranu svog rada zasnovanu na doktorskim istraživanjima suosnivača i CEO-a Petra Pejića:

Trenutno se nalazimo u fazi razvoja koncepta našeg sistema koji ima za cilj da olakša i ubrza proces arhitektonskog projektovanja, primenom metode proširene stvarnosti i implementacijom veštačke „arhitektonske“ inteligencije.

U narednom periodu nastavljaju da rade za svoje klijente, među kojima su Turistička organizacija Srbije i Energoprojekt, a pripremaju se za pič u Berlinu tokom koga se nadaju da će prikupiti sredstva za dalji razvoj.

Beogradsko-zagrebački fintech startap

Circle Money je startap koji rešava problem likvidnosti firme, a krajem januara ove godine pustili su produkcionu verziju aplikacije za hrvatsko i srpsko tržište. Kako nam kaže Dragan Milovanović, suosnivač i CTO startapa, trenutno su u fazi intenzivne akvizicije korisnika koja će trajati do dva meseca.

dragan milovanovic

Planovi za dalje pre svega uključuju dalju ekspanziju na ostala tržišta u regionu, jer je problem međusobnih dugovanja i potraživanja evidentan i izražen u svim CEE zemljama.

Ako govorimo o dugoročnim planovima, mi smo fintech startup i da razmišljamo o blockchainu — mislimo da bi se ta tehnologija savršeno uklopila sa našim algoritmom. Nadalje, naš algoritam pokriva i neke druge slučajeve, kao što su invoice lending i financial netting pa ćemo verovatno pivotirati i u tom smeru.

Marija Gavrilov

Objavio/la članak.

sreda, 22. Februar, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ