Kada dve firme duguju jedna drugoj novac, one ne mogu to da reše tako što će samo “oprostiti” taj međusoban dug. Moraju preko knjigovođe kreirati Izjavu o kompenzaciji, potpisanom od strane svih učesnika kompenzacije i tek tada zatvoriti potraživanja ovih firmi prema drugom pravnom licu.

Ovaj proces se još naziva i prebijanje i može uključivati više od dve firme.

višestruke kompenzacije

Na primer: Kompanija A ima potraživanje prema firmi B, ali takođe duguje firmi D. Međutim, A ne zna da B ima potraživanje prema C, a C ka D. I to je trenutak kada bi trebalo da nastupi Circle Money, platforma koja pokušava da reši problem likvidnosti firmi, na način da svojim potraživanjima zatvaraju svoja dugovanja. Tako “živi” novac ostaje u opticaju, dok se višestrukim kompenzacijama zatvaraju potraživanja i dugovanja koje firma ima u datom trenutku.

Dragan Milovanović, suosnivač i CTO startapa objašnjava:

dragan-milovanovicMi pokušavamo da rešimo dva problema: kako da u masi privrednih subjekata pronađemo one koji imaju potraživanja i dugovanja i one koji zatvaraju krug i kako da što brže, jednostavnije i jeftinije obavimo kompenzaciju. Prvi problem je i najveći. Naš algoritam to rešava uparivanjem unetih informacija, kako bi se pronašle kombinacije učesnika koji zatvaraju krug.

Proizvod je namenjen svim preduzećima koja imaju potraživanja i dugovanja u isto vreme. Prema podacima iz septembra 2016, ukupan broj nesolventnih kompanija u Hrvatskoj iznosio je oko 32 000, što je 16.5% ukupnog broja firmi te zemlje. Ekipa iz Circle Money-a navodi konzervativnu procenu od 2.5 milijardi evra vrednosti potencijalnih kompenzacija, dok smatraju da je realnija cifra od 15 milijardi.

dragan-milovanovicPoslovni model je baziran na naplati 0,5-5% naknade u zavisnosti od iznosa realizovane kompenzacije. Drugi izvor prihoda je rad sa enterprise korisnicima koji će sa aplikacijom komunicirati preko našeg API-ja, direktnim povezivanjem svojih knjigovodstvenih sistema.

Prvi na međunarodnom nivou

Ovaj startap se razlikuje od drugih firmi na tržištu kompenzacija u nekoliko stavki. Rešenje bez papira se zasniva na digitalnom potpisu kojim se učesnici kompenzacije slažu da obave kompenzaciju, čime oni lično zatvaraju i iniciraju transakcije. U klasičnom načinu rada umesto klijenta to obavlja firma koja se bavi kompenzacijama, a koja štampa i šalje dokument svakom učesniku, jednom po jednom, što oduzima više vremena kako ima sve više učesnika.

Takođe, od svih kompanija koje pružaju servis za multilateralne elektronske kompenzacije, nijedna od njih ne radi to na međunarodnom nivou, te je Circle Money prvi na tom polju. Kako je današnja privreda globalizovana, sve više transakcija se obavlja na međunarodnom, a ne lokalnom nivou. Time se povećava šansa nemogućnosti naplate potraživanja između firmi iz različitih država, a to je jedan od glavnih problema koji će ova ekipa probati da reši. Glavni izazov sa kojim će se suočiti biće usklađivanje regulacija, zakona i specifičnosti različitih poslovnih okruženja.

Zagreb i Beograd

Kako to obično biva, ideja je došla iz struke i iskustva. CEO Ines Džaković, jedna od suosnivačica kompanije, već godinama je knjigovođa i iz prve ruke vidi kako se klijenti bore sa problemima likvidnosti. Ona će se iz Zagreba baviti delom koji se odnosi na razvoj proizvoda sa poslovne strane. Pored nje, u ekipi su i Nino (CMO), takođe iz Zagreba i Dragan (CTO) iz Beograda.

Kako nam kažu, do sada su uložili značajna lična sredstva, a trenutno su u pregovorima sa investitorima, te ne mogu mnogo reći na tu temu. Investicije su im potrebne za unapređenje prodaje i pravnih aspekta rada aplikacije, ali i za proširenje tima, usled povećanja obima posla.

dragan-milovanovicNadamo se da će u narednih godinu dana, postojati dva velika office-a, jedan u Beogradu, a jedan u Zagrebu iz kojih planiramo da pokrivamo zemlje na koje planiramo širenje. Ne planiramo striktno da odvajamo poslove već da talentima koje pridobijemo u našu kompaniju omogućimo da biraju iz kojeg grada žele da rade.

Uspon fintecha

Svet finansija je svet u kome i dalje postoji mnogo sporih procesa i mnogo šansi za ubrzanje pomoću prave tehnologije. Te šanse pokušavaju da iskoriste mnogi fintech startapi i zato je količina investicija u ovoj oblasti porasla sa 2.4 na 19 milijardi dolara u periodu od 2011. do 2015. godine.

Circle Money će se okušati i na Fincluders takmičenju u Berlinu gde su pozvani kao jedan od 15 fintech finalista. Kako kažu, potrudiće se da utabaju stazu za neke nove fintech startape iz regiona.

Sledeći korak za ovaj startap je zvaničan početak rada i izlazak iz bete, a jedan od glavnih izazova će biti kreiranje efekta mreže, jer ono što bi trebalo da privuče nove korisnike je upravo to što proizvod već ima dosta korisnika. Nadamo se da će ekipa uspeti u svojoj misiji da poslovanje u regionu, ali i svetu, učine lakšim i efektivnijim.